Quantcast
Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη: Πώς και πού θα χρησιμοποιείται από τον Δεκέμβριο - enikonomia.gr
share

Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη: Πώς και πού θα χρησιμοποιείται από τον Δεκέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ο Προσωπικός  Αριθμός του Πολίτη με τον οποίο θα γίνονται όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο. Ο Αριθμός αυτός θα είναι ο ΑΦΜ συν τρία ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί),θα δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο και θα ακολουθεί τον κάθε πολίτη στο υπόλοιπο της ζωής του, όπως  γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Επίσης επισημαίνεται πως ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν από τον Δεκέμβριο και έπειτα και τα τελευταία ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν θα τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου.

Προσωπικός Αριθμός: Πότε θα λειτουργήσει η πλατφόρμα gov.gr

Η πλατφόρμα για την απόκτηση του προσωπικού αριθμού  αναμένεται να τεθεί  σε λειτουργία μετά τον Νοέμβριο. Σημειώνεται δε πως αυτός ο αριθμός έχει  ήδη νομοθετηθεί από το 2020 και πως αυτός δεν θα υποκαταστήσει τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ.

«Η επόμενη μέρα είναι το νέο wallet » είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε πως η επόμενη μέρα είναι η νέα εφαρμογή στο κινητό που με την έγκρισή του ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις δουλειές του χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζει κανένα έγγραφο.

Τα παραδείγματα

Επιπλέον ο κ. Παπαστεργίου  παρουσίασε  κάποια παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας εφαρμογής. Η νέα εφαρμογή στο κινητό θα σου λέει:

  • Θες να γράψεις το παιδί στου στον παιδικό σταθμό; Δέχεσαι ο τάδε οργανισμός ή ΕΤΑΑ που έχει την ευθύνη των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς να πάρει αυτό το συγκεκριμένο χαρτί το δικό σου για το παιδί σου; Και θα λες πως συμφωνείς με αυτό και τελειώνει εκεί η ιστορία.
  • Θες να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο;
  • Δέχεσαι η τάδε εταιρεία να πάρει το δίπλωμα οδήγησης σου και οποιοδήποτε άλλο χαρτί χρειαστεί; Δηλαδή η εταιρεία θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου με την άδεια σου, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου

Η  ΕΡΤ παραθέτει ένα ακόμη παράδειγμα για τον τρόπο λειτουργίας του Προσωπικού Αριθμού. Όταν οι πολίτες επισκέπτονται π.χ. κάποιον γιατρό, θα δίνουν τον προσωπικό τους αριθμό και εκείνος θα εντοπίζει τον ΑΜΚΑ για να τους γράψει τα φάρμακα ή το παραπεμπτικό της εξέτασης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.