Προς πώληση τα ελληνικά Mirage 2000-5 – Οι χώρες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην πώληση του συνόλου των μαχητικών Mirage 2000-5 καθώς και των Mirage 2000 EGM, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους για την αγορά νέων Rafale.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως πρώτοι είχαμε δημοσιεύσει στο enikos.gr καθώς και στην εφημερίδα Realnews της Κυριακής, η Πολεμική Αεροπορία έχει καταρτίσει τον νέο σχεδιασμό για τα επόμενα 10 χρόνια, που περιλαμβάνει 3 τύπους μαχητικών 4ης και 5ης γενιάς.

Έτσι, εκτός από τα F-16 block 30, διαθέσιμα προς πώληση βγαίνουν και τα 24 Mirage 2000-5 πακέτο με τα 18 Mirage 2000 EGM, που έχουν παροπλιστεί μεν, όμως διαθέτουν αρκετά συνοδευτικά εξαρτήματα και μπορούν να επανέλθουν αρκετά από αυτά σε πτήσιμη κατάσταση. Σημαντικό δέλεαρ αποτελούν οι 22 κινητήρες Μ53-P2.

Σε ό, τι αφορά τα 24 Mirage 2000-5, είναι πλήρως επιχειρησιακά και σε άψογη κατάσταση, ενώ μπορούν να φέρουν το στρατηγικό όπλο-πύραυλο Scalp EG, εμβέλειας άνω των 500 χλμ.

Μέχρι πρότινος μία από τις χώρες που είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον ήταν η Ινδία, η οποία διαθέτει ήδη έναν στόλο 50 μαχητικών του τύπου, που θέλει να τον διατηρήσει για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα. Η προσθήκη των 24 2000-5 αλλά και η διάθεση επιπλέον 18 2000 EGM, της δίνει τη δυνατότητα αύξησης της επιχειρησιακής της ισχύς και διατήρησης παράλληλα υψηλής οροφής διαθεσιμοτήτων μέσω προσπορισμού ανταλλακτικών από τα παλαιά.

Με την Ινδία υπάρχουν συνεχώς επαφές, αφού με το Νέο Δελχί η Αθήνα διατηρεί στρατηγική σχέση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί κάποιο επίσημο αίτημα, κάτι που κάνει τους Επιτελείς στο ΓΕΑ να αναζητούν και εναλλακτικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπάρχει προσέγγιση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Σερβία για τα γαλλικής προέλευσης μαχητικά.

Ήδη, το Βελιγράδι έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει την τεχνολογία σοβιετικού τύπου που διαθέτει εδώ και δεκαετίες. Βάσει αυτής της απόφασης, η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά 12 Rafale. Όμως δεν είναι αρκετά για να φέρουν την πολυπόθητη ισχύ που χρειάζεται. Η αγορά επιπλέον Rafale είναι απαγορευτική λόγω κόστους. Έτσι εξετάζεται και μάλιστα έντονα το ενδεχόμενο αγοράς των ελληνικών Mirage.

Οι Γάλλοι δεν έχουν αντίρρηση για την πώληση των μαχητικών από την Αθήνα στο Βελιγράδι και πλέον όλοι περιμένουν τη στιγμή που το ενδιαφέρον θα γίνει επίσημο, με την αποστολή σχετικής επιστολής προς το ΓΕΑ.

Δυνητικά, η πώληση του συνόλου των Mirage θα μπορούσε να αποφέρει ίσως κάτι λιγότερο από 1 δισ. στα ελληνικά ταμεία. Κάτι που θα άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για την προμήθεια επιπλέον 12 με 16 Rafale που θέλει η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για να συμπληρώσει δύο υπερπλήρεις μοίρες, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα.

Exit mobile version