Προς εκλογές η χώρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης

Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την προκήρυξη εκλογών.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θεωρεί πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές» και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο πριν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας έθεσε τα διλήμματα των εκλογών: «Ο λαός θα αποφανθεί ποιος θα πετύχει καλύτερα την απομείωση του χρέους», είπε, τονίζοντας πως θέτει στην κρίση του λαού όλα όσα έπραξε.

«Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε», πρόσθεσε, «αν με αποφασιστικότητα και κουράγιο διαπραγματευτήκαμε όλο αυτό το διάστημα αλλά και για το αν η συμφωνία αυτή είναι εκείνη που μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα και ποιος θα μπορέσει να υλοποιήσει καλύτερα το πρόγραμμα και να πετύχει την απομείωση του χρέους. Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, θα αποφασίσει ποιός και πως θα εκπροσωπήσει τη χώρα, ποιός και πώς θα διαπραγματευθεί το χρέος, ποιός και πώς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία» .

Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η δύσκολη φάση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης έληξε σήμερα με την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 23 δις. ευρώ από τον ESM».

«Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά μπορεί να είναι η αρχή του τέλους αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα, απαιτητική και ψύχραιμη όπως ήταν μέχρι τώρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η χρηματοδότηση μας δίνει προοπτικές, η οικονομία θα αναπνεύσει, η αγορά θα εξομαλυνθεί, οι τράπεζες θα βρουν τους κανονικούς τους ρυθμούς»

Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που θέλαμε τον Γενάρη, τόνισε, προσθέτοντας ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε με τις δεδομένες δύσκολες συνθήκες. «Είμαστε αποφασισμένοι να την τηρήσουμε, αλλά και να δώσουμε τη μάχη για να περιορίσουμε και να διορθώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες», σημείωσε.

Exit mobile version