«Προίκα» 570 εκατ. στον ΕΦΚΑ από τους δανειστές

«Προίκα» 570 εκατ. ευρώ θα δώσουν οι δανειστές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για να πληρωθούν, από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, μερικές χιλιάδες από τις περίπου 120.000 απλήρωτες κύριες συντάξεις (εξαιρουμένων των προσωρινών) που παραμένουν στα… συρτάρια των Ταμείων.

Την «προίκα» διεκδίκησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά τις συμφωνίες που προηγήθηκαν με τους δανειστές για την αποπληρωμή, έναντι των δόσεων οι οποίες εκταμιεύτηκαν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, εκκρεμών εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Στόχος της νέας συμφωνίας, η οποία αναμένεται να «σφραγιστεί» τις επόμενες ημέρες, είναι να περιοριστεί το «κρυφό» χρέος από τις απλήρωτες συντάξεις – ύψους 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου- που έχουν τα «υπό ένταξη» στον ΕΦΚΑ Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.ά).

Οι δανειστές έχουν καταγράψει, σύμφωνα με την Ημερησία, οφειλές 1,412 δισ. ευρώ υπολογίζοντας και τις εκκρεμείς επικουρικές (περίπου 400 εκατ ευρώ) για τις οποίες, ωστόσο, δεν προβλέπεται η εξόφληση από τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

Η ένταξη των απλήρωτων συντάξεων στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως εκτιμούν στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, θα δώσει ανάσα σε συνταξιούχους οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι έως και δύο χρόνια και, ταυτόχρονα, θα βοηθήσει να συγκρατηθεί το πραγματικό ταμειακό «άνοιγμα» του ΕΦΚΑ που, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, θα πρέπει να καταβάλει περίπου 27,9 δισ. ευρώ για συντάξεις και παροχές, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απλήρωτες συντάξεις.

Ο ΕΦΚΑ, λόγω χαμηλότερων σε σχέση με τις δαπάνες εσόδων από εισφορές, θα έχει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ το οποίο θα μειωθεί στο 1,124 δισ. ευρώ χάρις στην πρόσθετη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό (1,124 δισ. ευρώ) και από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (έχουν εγγραφεί 350 εκατ. ευρώ)…

Οι καθυστερήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής οι κύριες συντάξεις που, έως το καλοκαίρι, ήταν σε εκκρεμότητα για 1- 2 χρόνια έφταναν τις 100.000. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τις διοικήσεις των μεγαλύτερων ταμείων ο αριθμός τους έχει αυξηθεί:

  • Το ΙΚΑ, όπως δηλώνει στην «Η» ο διοικητής του Διον. Καλαματιανός, έχει σήμερα 58.000 απλήρωτες συντάξεις, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι «σε αναμονή» συντάξεις ασφαλισμένων σε περισσότερα ταμεία (διαδοχική ασφάλιση), ενώ καταβάλλει 12.200 προσωρινές συντάξεις. Η δαπάνη για την κανονική καταβολή των συντάξεων είναι 618 εκατ. ευρώ.
  • Στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τον διοικητή Δημ. Τσακίρη, εκκρεμεί η απονομή 24.630 συντάξεων και υπάρχει αλληλογραφία με άλλα ταμεία για επιπλέον 17.000 συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση ή ΚΕΠΑ (αναπηρικές). Προσωρινή σύνταξη δίνεται στο 50% των υπό έκδοση συντάξεων γήρατος και η δαπάνη για την πληρωμή όλων των εκκρεμών συντάξεων αγγίζει τα 176 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, συνολικά μόνο στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ απαιτούνται 894 εκατ. ευρώ.
  • Στον ΟΓΑ , όπως σημειώνει ο διοικητής Αθ. Μπακαλέξης, εκκρεμούν 45.191 συντάξεις συνολικού ύψους 100 εκατ ευρώ.

Δηλαδή, συνολικά μόνο για την αποπληρωμή των εκκρεμών συντάξεων από το ΙΚΑ , τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ απαιτούνται 994 εκατ ευρώ.

Δεν φτάνουν

«Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την προοπτική χρηματοδότησης, από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών, της καταβολής των δεκάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση», υπογραμμίζει στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνης Κουρούκλης. Οπως εξηγεί, «τo ύψος των υποχρεώσεων που αφορούν στο σύνολο των συντάξεων και των αναδρομικών ποσών αγγίζει αυτό της δόσης των 2,8 δις που αναμένεται να εκταμιεύσει ο ESM ενώ η επιβάρυνση του συστήματος, σε ετήσια βάση, ξεπερνά το 1,2 δισ.».

«Ακόμη όμως κι αν υπήρχε επαρκής ρευστότητα, με βάση τα σημερινά δεδομένα οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στην άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής (υποστελέχωση, ελλιπής μηχανογράφηση, γραφειοκρατικές δυσχέρειες κ.λπ.).

Και λόγω των βεβιασμένων αποφάσεων σχετικά με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και της αναπόφευκτης αναστάτωσης που θα επιφέρει η λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2017, πιθανότατα να τεθεί ζήτημα έγκαιρης απορρόφησης ακόμη και μέρους του ποσού που θα αποφασιστεί τελικά να διατεθεί», καταλήγει.



Exit mobile version