Της Άννας Κανδύλη
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για παραγραφή σοβαρών αδικημάτων, λόγω της μετατροπής τους με τον νέο Ποινικό Κώδικα από κακουργήματα σε πλημμελήματα, χτύπησε ο πρόεδρος της Ένωσης ΕισαγγελέωνΕλλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο κ. Μιχαηλίδης αφού σημείωσε ότι οι εισαγγελείς επικροτούν κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που έχει στόχο την επιτάχυνση ή την αναβάθμιση της ποιότητας της Δικαιοσύνης , αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, για τις οποίες εξέφρασε έντονες διαφωνίες .
-Στη διάταξη που προβλέπει ότι η απιστία σε βάρος του Δημοσίου θα διώκεται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση, δίνοντας ως παράδειγμα περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε Δήμο, όπου πρέπει να κατατεθεί έγκληση είτε από τον δήμαρχο είτε από την δημαρχιακή επιτροπή (που ελέγχεται από τον δήμαρχο) αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί. Ως προς αυτή την διάταξη πάντως, μέλη της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής σημειώνουν ότι όλα τα αδικήματα κατά του Δημοσίου διώκονται αυτεπαγγέλτως και πως στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει γίνει λάθος στην διατύπωση.
-Στη διάταξη που προβλέπει ότι μόνον κατόπιν μηνύσεως θα διώκεται και η κλοπή. Όπως είπε, αν αστυνομικός δει κάποιον να ανοίγει αυτοκίνητα δεν μπορεί να τον συλλάβει παρά μόνο αν βρει τους ιδιοκτήτες και αυτοί στραφούν κατά των δραστών.
-Στις διατάξεις για την έκρηξη όπου αν π.χ. κάποιος ρίξει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε καταστήματα χωρίς να κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή γιατί ενδεχομένως το έκανε βράδυ που τα μαγαζιά είναι κλειστά, τότε η πράξη του αυτή με τον νέο ποινικό κώδικα είναι πλημμέλημα. «Προστατεύεται έτσι η περιουσία των πολιτών; Θα αφήσουμε κάθε κακούργο να καίει μαγαζιά γιατί έτσι θέλει;» αναρωτήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης.
-Στην κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει μέχρι και ισόβια για όσους καταχρώνται δημόσιο χρήμα. Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι είναι υπέρ της κατάργησης, όπως προβλέπεται στον νέο κώδικα, θα έπρεπε να υπάρχει διαβάθμιση της ποινής ανάλογα με το ποσό και αυτή να κυμαίνεται από 5 έως 15 χρόνια κι όχι από 10 έως 15.
Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων επισήμανε επίσης τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής τους σε πλημμελήματα πολλών αδικημάτων όπως : της φοροδιαφυγής, της τοκογλυφίας, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της αρχαιοκαπηλίας, της μη καταβολής ΦΠΑ ή της λαθρεμπορίας.
Όσα από αυτά τα αδικήματα έχουν τελεστεί μέχρι το 2011, εφόσον ισχύσει ο νέος ποινικός κώδικας, μένουν ατιμώρητα.
Τέλος, εξέφρασε την διαφωνία των εισαγγελικών λειτουργών στην κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ αναφερόμενος στην παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από τον νέο Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη χωρίς ενίσχυση με έμψυχο υλικό.
Όπως είπε, τα στατιστικά στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δείχνουν , ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.