Quantcast
Πρέσβης Κίνας: Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Πρέσβης Κίνας: Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Η συμφωνία της COSCO με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι πολύ επωφελής για το ελληνικό λιμάνι, είπε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζοού Ξιαόλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Το έργο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας, η σημασία της οποίας έχει ξεπεράσει την οικονομική συνεργασία και το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ανάπτυξης», είπε ο πρέσβης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την έκπληξή του για τους τελευταίους χειρισμούς της υπόθεσης του λιμανιού από την COSCO.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Ζοού Ξιαόλι είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες και αυτοπεποίηση» για την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κίνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Κίνα μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ.

Αναφερόμενος στις εργασίες της επίσκεψης, ο πρέσβης είπε ότι οι δυο ηγέτες θα εκδώσουν κοινή δήλωση που θα αντανακλά τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν το Δεύτερο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας και θα υπογράψουν επίσης μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας για τις επενδύσεις, τα χρηματοοικονομικά, τη ναυτιλία, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, προκειμένου να οικοδομήσουν πλατφόρμες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στην ζώνη “Belt and Road” και το έργο COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού και του Δρόμου του Μεταξιού στην Ξηρά,» είπε ο πρέσβης αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κίνας.

Αναφέρθηκε επίσης στην «σημαντική ομιλία» του Αλέξη Τσίπρα πάνω σε πλοίο του κινεζικού Ναυτικού που επισκέφθηκε την Ελλάδα στις αρχές του 2015, η οποία «έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από την κινεζική πλευρά». «Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της ΕΕ», τόνισε.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά υπόβαθρα σε αυτή την επίσκεψη: Πρώτον, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 10η επέτειο της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και την Ελλάδα. Δεύτερον, η COSCO πρόκειται να επεκτείνουν μια αμοιβαία επωφελή και «win-win» συνεργασία με την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά. Τρίτον, το περιφερειακό τοπίο στο οποίο βρίσκεται Ελλάδα υφίσταται βαθιές αλλαγές και προσαρμογές. Τέταρτον, η στρατηγική ανάπτυξης «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) επεκτείνεται σταθερά προς την Ευρώπη.

Ο Ζοού Ξιαόλι ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και πως οι γειτονικές περιοχές έχουν πληγεί από παράγοντες που προκαλούν αστάθεια, όπως ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, και η τρομοκρατία. «Αυτό έχει ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο,» είπε, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής επιθυμούν να συνεχίσει η Ελλάδα να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και της ΕΕ.

«Η ίδια η Ελλάδα υπήρξε πολύ δραστήρια στη διπλωματία και η κρίση χρέους δεν έχει υπονομεύσει το σημαντικό της ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.

Η Κίνα, εξήγησε ο πρέσβης, είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες από κοινού με την Ελλάδα στους ακόλουθους τομείς: Να συνεχίσουν να παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη για θέματα βασικού ενδιαφέροντος, να αξιοποιήσουν τη ναυτική συνεργασία ως αιχμή δόρατος που θα οδηγήσει σε πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς, να προωθήσει το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, και να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. «Οι τέσσερις αυτοί τομείς αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά της συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Ζοού Ξιαόλι.

Επιπλέον η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό εταίρο για την Κίνα στην ναυτική συνεργασία, όχι μόνο επειδή αποτελεί το μέρος που γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός ναυτικός πολιτισμός, αλλά επειδή επίσης ασκεί σημαντική επιρροή στη διεθνή ναυτιλία, εξήγησε ο πρέσβης.

Η χωρητικότητα των εμπορικών της στόλων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του παγκοσμίου συνόλου. Πάνω από το ήμισυ του εισαγόμενου αργού πετρελαίου της Κίνας μεταφέρεται από τον ελληνικό εμπορικό στόλο. «Το πιο σημαντικό, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και είναι ανοικτή σε τομείς που σχετίζονται με τη θάλασσα, θέτοντας την θαλάσσια συνεργασία Κίνας-Ελλάδας στο επίκεντρο της συνεργασίας Κίνας-Ευρώπης», είπε.

Ο πρέσβης παράλληλα εξήρε την ικανότητα της Ελλάδας να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. «Μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, θα θέλανε να συνεχίσει η Ελλάδα να αποτελεί γέφυρα μεταξύ των Δυτικών και Ανατολικών πολιτισμών», τόνισε. «Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα έχει παγκόσμια σημασία και αξία».

Αναφερόμενος στα διεθνή θέματα, ο Ζοού Ξιαόλι είπε ότι η χώρα του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι έτοιμη να παίξει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή που υπάρχουν προβλήματα και συγκρούσεις, με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και πολιτικών δυνάμεων, και να επιλύσουν συγκρούσεις ειρηνικά.

«Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως τον καλύτερο συνεταίρο της, καθώς η Ελλάδα έχει τις ίδιες απόψεις με την Κίνα και απολαμβάνει μακρές και βαθιές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, που αποτελούν πολύτιμα μέσα για την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής», σημείωσε. «Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη να μοιραστεί αυτά τα μέσα με την Κίνα», προσέθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα, από την πλευρά της, θεωρεί την Κίνα ως στρατηγική δύναμη που ενισχύεται ειρηνικά και αναμένει από την Κίνα να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στη Μεσόγειο και τον κόσμο. «Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) και έχει πει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και μεταξύ Κίνας και της Δύσης», δήλωσε ο πρέσβης.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Ζοού Ξιαόλι τόνισε ότι τα τελευταία δυο χρόνια, οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις έχουν αντέξει πολλά τεστ και έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον.

«Οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις διανύουν μια σημαντική περίοδο στρατηγικών ευκαιριών. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν μια καλύτερη κατανόηση και αντίληψη αυτών των ευκαιριών για να “βαδίσουν θαρραλέα προς τα εμπρός, για αμοιβαίο όφελος και “win-win” αποτελέσματα», δήλωσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.