Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται πλέον η πρώτη δοκιμαστική έξοδος από τις αγορές αφού οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι αρνητικοί, οι θεσμικοί επενδυτές το περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού και τα επιτόκια είναι σε σωστά επίπεδα.
Πολιτικά το θέμα εξετάστηκε στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ όπου ήταν παρόν και ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν θετικοί υπό την προϋπόθεση να υπάρχει κάποιος αιφνιδιασμός σχετικά με την ημέρα εξόδου στις αγορές κάτι που θεωρείται φυσιολογικό για μια επάνοδο στις αγορές μετά από τρία χρόνια απουσίας.
Ξαφνικά αργά χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλαράκης έκανε – για πρώτη φορά από την ανάληψη της θέσης του – έκανε γνωστές τις κινήσεις του ανακοινώνοντας ότι θα βρίσκεται το επόμενο τριήμερο στο Λονδίνο για επαφές με θεσμικούς επενδυτές.
Η κίνηση αυτή μπορεί να ενταχθεί στο κλίμα του αιφνιδιασμού καθώς θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι δεν θα γίνει τίποτα πριν την Δευτέρα ενώ η έκδοση μπορεί να γίνει ακόμη και πριν το τέλος της εβδομάδας χωρίς κανένα πρόβλημα.
Παραδόξως χθες η Moody’s επανήλθε με μια νέα ανάλυση που προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για φέτος και 2% του ΑΕΠ για το 2018 επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προοπτική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντάσσοντας μάλιστα στις προβλέψεις την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας.
Σε συνέχεια της συγκεκαλυμμένα θετικής απάντησης του επικεφαλή του ESM Κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με το ενδεχόμενο άμεσης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χθες και ο σκληρός του ΔΝΤ κ. Πώλ Τόμσεν έσπευσε να ανακοινώσει την επίσπευση της συνεδρίασης του Ταμείου για την Ελλάδα στις 20 του μήνα.
Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ μπορεί να αναβάλλει την κατ αρχήν έγκριση του προγράμματος για την Ελλάδα ( και άρα και της αρνητικής έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού χρέους) μετά τις Γερμανικές εκλογές ο κ. Τόμσεν δεν δίστασε να πει ότι στόχος το ταμείου είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και υπό αυτήν την έννοια μια πετυχημένη έξοδος στις αγορές είναι «καλοδεχούμενη».
Σε χθεσινό δημοσίευμα του Reuters τονίζονταν το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για μια έκδοση του ελληνικού ομολόγου.
Μόνη παραφωνία ο Στουρνάρας
Η μόνη φωνή η οποία ζητούσε χθες από την Αθήνα να μην βιαστεί στην έξοδο της στις αγορές ήταν αυτή του Κεντρικού Τραπεζίτη κ. Γιαννη Στουρνάρα ο οποίος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal τόνισε ότι είναι λίγο πρόωρο να μιλούμε για έξοδο στις αγορές και ότι θα έρεπε πρώτα να περιμένουμε να ολοκληρωθούν δύο ή τρείς εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις.
Ωστόσο και αυτή η άποψη είναι πιθανό να συντείνει στο κλίμα αιφνιδιασμού όσων περιμένουν να ανεβάσουν την απόδοση και την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Το σχέδιο για την πρώτη δοκιμαστική
Πάντως το σχέδιο για την πρώτη έκδοση ομολόγου δεν πρόκειται να αλλάξει στα βασικά του . Το ελληνικό δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές ένα ποσό από 2 έως και 4 δις ευρώ σε πενταετές ομόλογο για την αναχρηματοδότηση του πενταετούς που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2014. Η δε κλίμακα της απόδοσης που θέλει να πετύχει θα πρέπει να κυμανθεί από το 4,60% έως το 4, 80% έναντι 4,95% που πέτυχε η έκδοση του 2014.