Που διαφωνούν Μέρκελ – Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να φέρει σε αντιπαράθεση την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ μετά από πολλά χρόνια αγαστής συνεργασίας.

Μετά από την διήμερη παραμονή της στο Βερολίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε χθες ξεκάθαρο ότι όπως δεν χαρίζεται στην Ελλάδα σε ότι αφορά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, έτσι δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις και να δεχθεί μισές λύσεις και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Από τον μέχρι τώρα διάλογο που διεξάγεται στο παρασκήνιο το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αφορά την πιο ζωτικής σημασίας αλλαγή που περιλαμβάνει στα μακροπρόθεσμα μέτρα η πρόταση του ESM που εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου του 2016 και υποστηρίζει σε κάθε έκθεση του και το ΔΝΤ που αφορά στον «κόφτη» χρέους.

Την δημιουργία δηλαδή ενός μηχανισμού ο οποίος θα περιορίζει σε ένα στενό όριο διακύμανσης την αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι και την πλήρη εξόφλησή τους . Το μέτρο αυτό δεν το είδε με καλό μάτι από την αρχή η Γερμανία και οι σύμμαχοί της εντός του Eurogroup.

Πρόσφατα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διέρρευσε ένα έγγραφο στην μεγάλης κυκλοφορίας οικονομική εφημερίδας Handelsblatt ειδικά για το θέμα ένα έγγραφο στο οποίο υπήρχε η εκτίμηση ότι η εφαρμογή του κόφτη χρέους θα κόστιζε στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης περίπου 120 δις ευρώ μέχρι και την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει εκ των προτέρων συμμαχίες για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι η Γερμανία ενέκρινε το μέτρο μαζί με τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα της ίδιας πρότασης βάζοντας ως ασφαλιστικές δικλείδες ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το 2018 και αυτό «αν χρειαστεί» δηλαδή αν τελικά κριθεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο μετά τα μέσα του 2018.

Πιο εύκολη αναμένεται να είναι η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Ως γνωστό τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως την διαχείριση σε όφελος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους των περίπου 19,5 δις ευρώ που είναι το υπόλοιπο από το δάνειο για την ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και της διάθεσης των περίπου 15 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν σήμερα η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης .

Εκεί η Γερμανία μπορεί να παίξει το χαρτί που θέλει κάποια από τα χρήματα αυτά να δοθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ με στόχο την εξομάλυνση της καμπύλης των πληρωμών για την Ελλάδα αφού τα δάνεια του ταμείου υπογράφτηκαν και αποπληρώνονται με επιτόκια τριπλάσια από αυτά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πάντως σε αυτήν περίπτωση και αν η τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση για την δεύτερη αξιολόγηση και τα μέτρα μετά το 2018 το ΔΝΤ αναμένεται ότι δεν θα δεχθεί μισές λύσεις.

Το ταμείο θα απαιτήσει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων για τον απλό λόγο ότι πάνω σε αυτά τα μέτρα θα πρέπει να πατήσει και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους η οποία θα πρέπει να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος μετά τις πρωτοβουλίες των ευρωπαίων καθίσταται βιώσιμο.


Exit mobile version