Πότε τίθεται σε εφαρμογή η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι μπαίνουν σταδιακά στην ημερήσια ατζέντα των τραπεζών μετά τη μείωση του ορίου των οφειλών που ενέκρινε η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων.

Το όριο των οφειλών πάνω από το οποίο οι συμβολαιογράφοι διενεργούν πλειστηριασμούς κατοικίας μειώθηκε στις 300.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είχε αποφασιστεί στα τέλη Απριλίου. Στόχος είναι το όριο αυτό να μειωθεί περαιτέρω και σταδιακά να ισορροπήσει στις 200.000 ευρώ.

Το όριο αυτό προσεγγίζει το επίπεδο προστασίας που υπάρχει σήμερα για όσους έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και πρόκειται για άτυπο όριο και όχι θεσμοθετημένο πλαίσιο προστασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων, κ. Γιώργο Ρούσκα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη στον προγραμματισμένο χρόνο, προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία τεστ σε πρώτη φάση μέσα από εικονικές πράξεις. Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας αργίας τόσο για τους δικηγόρους όσο και τους συμβολαιογράφους, στόχος είναι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να είναι πλήρως έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Ερώτημα παραμένει, πάντως, ακόμη εάν το ηλεκτρονικό σύστημα θα καλύψει και αυτούς που έχουν αναγγελθεί ήδη ή, αντίθετα, θα αφορά τους νέους πλειστηριασμούς που θα αναγγελθούν μετά τη λειτουργία του. Να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είχαν αναγγελθεί 3.270 πλειστηριασμοί ακινήτων. Πρόκειται για πενταπλασιασμό σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016, όταν οι πλειστηριασμοί ήταν περίπου 600.

Να σημειωθεί ότι στους πλειστηριασμούς που ανακοινώνονται στη σχετική ιστοσελίδα δεν περιλαμβάνονται οι παλαιότεροι, δηλαδή αυτοί που είχαν αναγγελθεί στο παρελθόν, στη συνέχεια αναβλήθηκαν και δεν έχουν λάβει ακόμη νέα ημερομηνία. Αν περιληφθούν και αυτοί, ο πραγματικός αριθμός ακινήτων που βγαίνουν προς ρευστοποίηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και το βέβαιο είναι ότι θα αυξηθεί γεωμετρικά το επόμενο διάστημα.

Το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων παραμένει υποτονικό και χθες, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα είχαν προγραμματιστεί 20 πλειστηριασμοί, τα ακίνητα που κατακυρώθηκαν ήταν μόλις τρία. Οι υπόλοιποι αν και έγιναν, υπήρξαν άγονοι, ενώ και χθες δεν έλειψαν μεμονωμένα επεισόδια τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Οι τράπεζες πάντως δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα για όσους δανειολήπτες έχουν οφειλές και δεν είναι «συνεργάσιμοι».

Στο στόχαστρο θα μπουν δανειολήπτες που έχουν υψηλά δάνεια και σημαντική ακίνητη περιουσία και οι οποίοι παρά τις οχλήσεις αποφεύγουν ακόμη και την επικοινωνία με την τράπεζα για την εξεύρεση λύσης. Η οριζόντια σχεδόν προστασία που υπήρξε μέχρι πρόσφατα, έχει δημιουργήσει, όπως υποστηρίζουν, ψυχολογία συνειδητής αθέτησης των υποχρεώσεων που έχουν πολλοί δανειολήπτες, οι οποίοι πρέπει να πειστούν ότι η περίοδος ασυλίας έχει τελειώσει.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες σκοπεύουν να αγοράσουν οι ίδιες ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και τα οποία θεωρούνται εμπορεύσιμα.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version