Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου
Η επιστροφή στην περίοδο της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, μακριά από τις ακρότητες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κορυφαίο ζητούμενο τη συναίνεση μοιάζει να είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας Βουλής.
Οι ομιλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής έδωσαν το περίγραμμα μιας διαφορετικής σε σχέση με την περίοδο των Μνημονίων πολιτικής αντιπαράθεσης και επί της ουσίας έδωσαν το σήμα στους βουλευτές του ο καθένας για διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής.
Ο πολιτικός πολιτισμός μοιάζει να επιστρέφει ξανά μετά από δέκα χρόνια σφοδρών συγκρούσεων, με την απουσία των υποδίκων της Χρυσής Αυγής από την Ολομέλεια -γεγονός που χαιρετίστηκε από όλους σχεδόν του πολιτικούς αρχηγούς- να μοιάζει με μάννα εξ ουρανού.
“Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί. Δεν είμαστε εχθροί. Και δεν επιζητούμε ο ένας τον πολιτικό αφανισμό του άλλου” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος τόσο στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και προς τους δικούς του βουλευτές δίνοντας σήμα για ευπρεπή πολιτικό λόγο και πολιτική αντιπαράθεση επιχειρημάτων δίχως κορώνες και ακρότητες. “Αναμένω και επιζητώ τη σκληρή προγραμματική αντιπαράθεση και τις ζωντανές συζητήσεις. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Δεν πρόκειται, όμως, σε καμία περίπτωση να κάνω καμία έκπτωση ως προς το ήθος και το ύφος του πολιτικού διαλόγου” πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για υπεύθυνη αντιπολίτευση και συναίνεση στα θετικά: “Δεν σκοπεύω, κύριε Μητσοτάκη, να ακολουθήσω το μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς σχεδόν από την πρώτη ημέρα της εκλογής σας ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, την αντιπαράθεση δηλαδή πολλές φορές δίχως όρια και δίχως επιχειρήματα, τη διαρκή καταστροφολογία ακόμη και σε ορισμένες κρίσιμες στιγμές και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν πρόκειται εγώ τουλάχιστον να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα, όπως κάνατε εσείς στις αρχές του 2016 αμέσως μόλις εκλεχτήκατε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ενώ η Κυβέρνηση ήταν εκλεγμένη με νωπή λαϊκή εντολή και με μεγαλύτερη διαφορά απ’ αυτήν που έχετε σήμερα εσείς.
Ούτε πρόκειται να ζητήσω, σας διαβεβαιώνω και για αυτό, από τους εταίρους μας να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας απ’ ό,τι ήταν μαζί μας. Αντιθέτως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού θα τη στηρίξουμε στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό” είπε ο κ. Τσίπρας.
Η έναρξη της δεύτερης ημέρας συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή έδειξε πως οι περισσότεροι βουλευτές και των δύο κομμάτων έλαβαν το μήνυμα για πολιτισμένο πολιτικό διάλογο. Η αντιπαράθεση σε επίπεδο επιχειρημάτων δεν έλειψε, ωστόσο η λέξη συναίνεση και το πολιτικό μήνυμα που αυτή εκπέμπει κυριαρχεί.
“Υπάρχει δυνατότητα για συναίνεσης σε αυτά που πρέπει αλλά και αδιάλειπτης αντιπαράθεσης στα θέματα που μας χωρίζουν.
Συναίνεση υπό τη στοιχειώδη προϋπόθεση ότι θα σεβαστείτε το έργο που σας παραδίδουμε. Παραλάβαμε χώρα σε τέλμα και παραδίδουμε μια χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά με χρηματοδοτικά εργαλεία που αν αξιοποιηθούν θα είναι προς όφελος της χώρας” είπε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καλώντας τη νέα κυβέρνηση να μην αφήσει στο συρτάρι νομοσχέδια που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη. Ο κ. Δραγασάκης μάλιστα δήλωσε ενθαρρυμένος από την αντίδραση του διαδόχου του στο Υπουργείο κ. Γεωργιάδη, ότι πράγματι υπάρχει σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη το οποίο και θα προχωρήσει.
Ένταση λόγω Πρεσπών
Μόνο θέμα το οποίο έχει μείνει για να προκαλεί ακόμα πολιτικές εντάσεις η Συμφωνία των Πρεσπών. Η χθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη : “Καλά ξεμπερδέματα με όσους παραπλανήσατε” έδωσε έναυσμα τόσο στη Φώφη Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ όσο και στον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης να επιτεθούν στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για υποκρισία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. “Δεν παρακολουθήσατε προεκλογικό μας λόγο; Ή συντετριμμένοι από την ήττα δεν καταλάβατε; Είχαμε πει ξεκάθαρα υπάρχουν δυσμενέστατες συνέπειες από Συμφωνία που αν ψηφιστεί δεν μπορούμε να καταργήσουμε. Κι έρχεστε με θράσος να μας εγκαλείτε σήμερα για ασυνέπεια;” είπε ενώ σχολιάζοντας την πρόσκληση του Κυριάκου Βελόπουλου στη ΝΔ να υπογράψει πρόταση προκαταρκτικής κατά του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά για εσχάτη προδοσία, ο κ. Βορίδης κάλεσε τον κ. Βελόπουλο να διαβάσει καλύτερα τα νομικά για να κατανοήσει τι σημαίνουν και αν υπάρχουν αυτά που λέει.
Πηγή: Real.gr