Όχι μόνο πολιτικό αλλά και εισπρακτικό «βατερλό» φοβάται η κυβέρνηση από το «αλαλούμ» με τα «μπλοκάκια» και τον (ορατό) κίνδυνο να μην μπουν στο… ταμείο οι νέες εισφορές που βεβαιώνει ο ΕΦΚΑ στους 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης έχουν, ήδη, προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι τα έσοδα μπορεί να πέσουν κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση μπορεί να βρεθούν χαμηλότερα έως και 500 εκατ. ευρώ.
Στοίχημα
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος μπορεί να δήλωσε στη Βουλή πως όσοι έμποροι τον βλέπουν στον δρόμο τον… ευχαριστούν γιατί επιτέλους θα πληρώνουν χαμηλές εισφορές, αντί των 700 και 800 ευρώ που δεν μπορούσαν να πληρώσουν, όμως, γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρώτο δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το «στοίχημα» που έχει βάλει ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι διπλό:
Πρώτον: Να… πληρώσουν τις πράγματι χαμηλές εισφορές, σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς των «κλειστών» ασφαλίστρων, όσοι εμφάνιζαν χαμηλά εισοδήματα και, έτσι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών που ειδικά στον ΟΑΕΕ ήταν στο… 50% και
Δεύτερον: Να μην αποφύγουν να πληρώσουν οι «έχοντες» κατά την κυβέρνηση, όσοι δηλαδή δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ το χρόνο, εκμεταλλευόμενοι το «παράθυρο» της μερικής καταβολής των εισφορών που έχει «ανοίξει» το υπουργείο λόγω αδυναμίας βεβαίωσής τους με βάση το περσινό εισόδημα (όπως ο νόμος ορίζει), τα πρόσθετα βάρη από οφειλόμενες εισφορές (όπως οι αγρότες, γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει όλες τις εισφορές του ‘16) αλλά και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε (και η οποία παραμένει, παρά τη «διορθωτική» εγκύκλιο) για τα «μπλοκάκια».
Συμψηφισμοί
Η μερική καταβολή των εισφορών που βεβαιώνει ο ΕΦΚΑ και το χρονικό περιθώριο το οποίο υπάρχει για συμψηφισμούς έως το τέλος του 2017, μπορούν να ρίξουν τα αναμενόμενα έσοδα τόσο από τους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν μείωση εισοδημάτων το 2016 σε σύγκριση με το 2015 όσο και από τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» σε 1 έως 2 εργοδότες οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως «οιονεί» μισθωτοί, αλλά, ακόμη δεν γνωρίζουν ποιος και πότε θα πληρώσει.
Βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στα ειδοποιητήρια των ελεύθερων επαγγελματιών είναι τα εισοδήματα του προ-προηγούμενου φορολογικού έτους (του ‘15) και τα οριστικά ειδοποιητήρια θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο οριστικοποιώντας τις τελικές εισφορές με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους (του ΄16).
Εισοδήματα
Γνωρίζοντας οι ίδιοι τα εισοδήματα του ‘16, αν είχαν μείωση, θα πληρώνουν λιγότερα.
Για παράδειγμα επαγγελματίας που το ‘15 είχε κέρδη 30.000 ευρώ και το ‘16 ζημιές κατά το πρώτο 6μηνο θα πρέπει να πληρώνει εισφορά 673,75 ευρώ τον μήνα (στο 6μηνο θα έχει καταβάλει 4.042,50 ευρώ) ενώ κατά το δεύτερο 6μηνο τα ειδοποιητήρια θα «γράφουν» ως καταβλητέα μηνιαία εισφορά 157,95 ευρώ (με βάση το κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ Χ26,95%). Κατά συνέπεια δεν θα έχει κανένα όφελος να πληρώσει παραπάνω 2.147,10 ευρώ…
Οι χαρακτηριζόμενοι, από την 1/1/2017, ως «οιονεί» μισθωτοί ? αμειβόμενοι με «μπλοκάκι» σε 1 ? 2 εργοδότες, έχουν λάβει ειδοποιητήρια για να πληρώσουν εισφορά 26,95% ενώ το υπουργείο τους καλεί να καταβάλουν εισφορά (9,22%) ανεξάρτητα αν είναι μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες με διαρκή σχέση εργασίας ή έχουν παράλληλα κι άλλη απασχόληση με εξαρτημένη σχέση εργασίας (ως μισθωτοί).
Η δυνατότητα καταβολής μόνο της εργατικής εισφοράς θα ενεργοποιηθεί, ωστόσο, είτε μόλις καταγγελθεί ο εργοδότης στον ΕΦΚΑ είτε αφού υποβληθεί η Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση οπότε οι εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) θ’ αρχίσουν να πληρώνονται όπως και για τους μισθωτούς…
ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΤΟ 2016
Οι εισφορές που είχαν βεβαιωθεί και έπρεπε να πληρώσουν το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες έφθαναν τα 4,6 δισ. ευρώ: 222 εκατ. ευρώ βεβαίωνε κάθε μήνα ο ΟΑΕΕ, 102 εκατ. ευρώ το ΕΤΑΑ και 60 εκατ. ευρώ ο ΟΓΑ.
Χαμηλότερα ποσοστά για μεταβατική περίοδο, καθώς και εκπτώσεις ισχύουν για ειδικές κατηγορίες, όπως για τους αγρότες και τους επιστήμονες
Ο «χάρτης» των εισφορών στον ΕΦΚΑ
Οι εισφορές για τους «οιονεί» μισθωτούς και απασχολούμενους με «μπλοκάκι» σε 1 έως 2 εργοδότες (άρθρο 38) είναι, κατ’ ελάχιστον, 27,10% και φτάνουν, για όλες τις «καλύψεις» στο 38,10% επί της τρέχουσας «καθαρής» αμοιβής
- Εισφορά ασφαλισμένου για τη σύνταξη: 6,67%
- Εισφορά ασφαλισμένου για την ασθένεια: 2,55% (2,15% για παροχές σε είδος + 0,40% για παροχές σε χρήμα)
- Εισφορά εργοδότη για τη σύνταξη: 13,33%
- Εισφορά εργοδότη για την ασθένεια: 4,30% για παροχές σε είδος και 0,25% για παροχές σε χρήμα
- Αν υπάρχει κάλυψη για επικουρικό επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 7% (3,5% για τον ασφαλισμένο + 3,5% για τον εργοδότη) και για εφάπαξ 4% (εισφορά ασφαλισμένου)
Οι κύριες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες* είναι 26,95% η χαμηλότερη και 37,95% η υψηλότερη (με όλες τις “καλύψεις”) επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους
- Εισφορά για τη σύνταξη 20%
- Εισφορά για ασθένεια 6,95%
- Για όσες κατηγορίες υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης για το επικουρικό, η εισφορά είναι 7% και για εφάπαξ 4%
*Χαμηλότερα ποσοστά, για μεταβατική περίοδο έως την 1/1/2021 καθώς και εκπτώσεις ισχύουν για ειδικές κατηγορίες όπως για τους αγρότες, τους επιστήμονες (με βάση το ύψος του εισοδήματος) και τους νέους για τα πρώτα 5 έτη (οι οποίοι, ωστόσο, θα πρέπει να επιστρέψουν τις διαφορές, καθώς οι εκπτώσεις είναι προσωρινές και χαρακτηρίζονται ως «οφειλές»).
Πηγή: Ημερησία