«Η 5η Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και στη διαμόρφωση ενός πολιτικού προγράμματος συνεργασίας των αυτοδιοικητικών θεσμών της Ελλάδας και της Γερμανίας» δήλωσε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Κοινοβούλιο του Βερολίνου.
Μάλιστα ο κ.Τατούλης ανέφερε ότι: «Η Ελληνογερμανική Συνέλευση εξειδικεύει συγκεκριμένες ροπές πολιτικής για την αντιμετώπιση με τον καλύτερο τρόπο των προβλημάτων των δύο χωρών. Χρειάζεται αναδιάταξη, επαναπροσδιορισμός και αξιολόγηση της προσπάθειας που καταβάλλεται μέσα από τη δομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, όπως επίσης και επενδύσεις που να μετρώνται στο αποτέλεσμά τους».
Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο απορροφά τις εντάσεις των κρίσεων των σχέσεων των κεντρικών κυβερνήσεων και εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Μέσα από τις συνεργασίες των αυτοδιοικητικών θεσμών διαμορφώνεται το πιο σημαντικό κύτταρο λειτουργίας των κοινωνιών και της δημοκρατίας.
Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουμε κριτική στην αποτυχία να ανταποκριθούμε στις ευθύνες που συνεπάγονται οι δομές που δημιουργούμε».
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις αρχές και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, διαφορετικά θα υποστούμε το πολιτικό τίμημα. Αν η Ευρώπη διατηρήσει αποστάσεις από το αξιακό της πλαίσιο θα εξελιχθεί σε ένα απλό λογιστικό γραφείο. Όλοι εδώ ευθαρσώς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια αμοιβαίου συμφέροντος και το άνοιγμα του πολιτιστικού άξονα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού ιδεώδους και των Ευρωπαϊκών αξιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα δήλωσε ότι:
«Η χώρα βρίσκεται σε μια τεράστια δημοσιονομική και οικονομική κρίση, εντούτοις οι φτωχοί Έλληνες πολίτες έχουν αναλάβει το οικονομικό βάρος των προσφύγων και, απορρίπτοντας ακραία φοβικά σύνδρομα και ακραία πολιτικά κινήματα, δέχονται τους πρόσφυγες στα σπίτια τους. Ανεξάρτητα της Συνθήκης του Σένγκεν, το θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη είναι εξόχως πολιτικό».