«Πολιτικά ανεκτή» λύση για προληπτικά μέτρα, καθώς και συμφωνία για το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ προσδοκά από το σημερινό Eurogroup η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ώστε να φτάσει όσο το δυνατό ταχύτερα στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει σε συμμαχία του Νότου από την πρωινή συνεδρίαση του Εuro Working Group.
Ο στόχος του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη είναι να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τους έμμεσους φόρους, τα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και στο προληπτικό πακέτο μέτρων για το οποίο η ελληνική πλευρά έστειλε από χθες ανανεωμένη πρόταση.
Θετικό από την ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι είναι το γεγονός, ότι όλες οι προτάσεις για τα προληπτικά μέτρα που αναμένεται να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ως βάση ένα μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων. Παράλληλα καμία από αυτές δεν προβλέπει σαφώς την νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.
Χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, έστειλε και την δική του πρόταση η οποία μοιράζεται στοιχεία από όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που θα έρθουν σε συζήτηση, εκτός ίσως από του ΔΝΤ, η οποία ζητά ουσιαστικά ένα τέταρτο μνημόνιο. Αυτό σημαίνει άμεση νομοθέτηση συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση αποκλίσεων.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει εξέταση των στοιχείων σε περίοδο εξαμήνου και συγκεκριμένους τομείς, από όπου θα μπορεί να γίνεται άμεσα εκτάκτως (αν η απόκλιση οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους), ή σε μόνιμη βάση η λήψη μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων. Επίσης προβλέπει την ρήτρα ανάκλησης συμφωνημένων μέτρων αν οι επιδόσεις της οικονομίας υπερβαίνουν τους στόχους του προγράμματος.
Το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική ομάδα είναι το Eurogroup είναι να καταλήξει σε ένα τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού και οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Το ιδανικό θα είναι να υπάρξει μια ολοκλήρωση και του εφεδρικού πακέτου μέχρι και τις 24 του μήνα, η Αθήνα να έχει ένα χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης του μηχανισμού και των προαπαιτούμενων που θα τεθούν, η υλοποίηση των οποίων θα συνδεθεί και με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ώστε να φύγει η ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου τα οποία όσο περνάει.
Η συζήτηση για το χρέος
Σχετικά με την συζήτηση για το χρέος, στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα είναι ταχύτερη από ότι αναμένεται.
Μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος θα θέσει το θέμα με έμφαση, αποφασιστική αναμένεται να είναι η στάση κάποιων υπουργών από το Eurogroup (υπάρχουν ελπίδες για την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία), οι οποίοι θα πιέσουν την Γερμανία και τους συμμάχους της να προχωρήσουν ταχύτερα την όλη διαδικασία.
Η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας θα βασιστεί στα τρία εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα παρουσιάσει η Κομισιόν και ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Και τα τρία σενάρια βασίζονται σε διάρκεια της περιόδου χάριτος, τον χρόνο αποπληρωμής και την άμβλυνση της καμπύλης για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρόνο. Βέβαιο είναι ότι και το ΔΝΤ θα μεταφέρει και την δική του λύση, με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Γι’ αυτό αναμένεται να προτείνει την μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση του δανείου με «σταθεροποίηση» των επιτοκίων δανεισμού.