Στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), αναφέρθηκε η απερχόμενη πρόεδρος του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.
“Αυτό το διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε το 2015 με ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο να εξυγιάνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων το οποίο λειτουργούσε με τον οργανισμό του 1977. Αυτός ο οργανισμός δεν ήταν δυνατόν και δεν προέβλεπε θέσεις οργανικές πτυχιούχων πληροφορικής ας πούμε. Το σύστημα της έκδοσης και των ελέγχων των εισιτηρίων ήταν διάτρητο, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια διαφυγή εσόδων και το τρίτο πολύ μεγάλο πρόβλημα ήταν το θέμα του πολύ περιορισμένου αριθμού πωλητέων αντικειμένων στα πωλητήρια, τα οποία έχουν ένα τεράστιο αριθμό παντού σε ολόκληρη την Ελλάδα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους βρίσκονται να συγκεντρώνουν επισκέπτες τόσους ώστε να κάνουν βιώσιμο ένα πωλητήριο. Επιπλέον, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι εκβιαστικά οι αρχαιοφύλακες ζητούσαν, επειδή το ελληνικό κράτος τους είχε καταργήσει αυτήν τη δυνατότητα από το 2011 να καρπώνονται το 12% επί των εισπράξεων των πωλητηρίων διότι κατά μία ερμηνεία δική τους οι αρχαιοφύλακες που ήταν στα πωλητήρια είναι δισυπόστατοι, δηλαδή και φυλάνε και πουλάνε, άρα πρέπει να παίρνουν κάποια χρήματα παραπάνω” είπε μεταξύ άλλων η απερχόμενη πρόεδρος και πρόσθεσε:
“Ο αρχαιοφύλακας είναι υπάλληλος του υπουργείου… Το θέμα είναι ότι έχοντας αντιμετωπίσει αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα έπρεπε οπωσδήποτε να επικεντρωθούμε πρώτα από όλα στη διάγνωση του προβλήματος και ύστερα στους τρόπους τους οποίους θα χρησιμοποιούσαμε για να υιοθετήσουμε κάποιες λύσεις… Έγινε μία τεράστια δουλειά η οποία έχει στόχο την ανανέωση του πνεύματος και του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που θα διαφωνούσε ότι αυτός ο χώρος προσφέρεται στο να εξασφαλιστούν πολύ σοβαρά έσοδα για το ελληνικό κράτος που μένουν ανεκμετάλλευτα… Στον νέο οργανισμό επενδύθηκε χρόνος , κόπος, συνεργασίες με ειδικούς και φτάσαμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο καταθέσαμε στην πολιτική ηγεσία τον Ιούνιο του 2016. Τότε το γραφείο του τότε υπουργού του κ. Μπαλτά πήρε την πρόταση μας, την επεξεργάστηκε και έφτασε σε μία τελική μορφή η οποία παραδόθηκε στη συνέχεια στην κ. Κονιόρδου. Το μεγάλο μας πρόβλημα, το οποίο έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο, είναι ότι ο οργανισμός ο οποίος είναι ο μοχλός πάνω στον οποίο θα κινηθεί όλη η εξυγίανση του ΤΑΠ δεν προχώρησε από τότε που η κ. Κονιόρδου ανέλαβε αυτήν την ευθύνη της διοίκησης του υπουργείου Πολιτισμού”.
“Μόλις βγήκε η πρώτη ανακοίνωση του πνεύματος του νέου οργανισμού από το γραφείο της κ. Κονιόρδου οι αρχαιοφύλακες έκαναν μία προειδοποιητική απεργία με στόχο να αποσυρθεί ο οργανισμός του ΤΑΠ… Ο νέος οργανισμός του ΤΑΠ λέει ότι στο άρθρο 12 ότι όσοι κωδικοί αντιστοιχούν σε πληρωμές που γίνονται κατευθείαν από το ταμείο και όχι κατευθείαν από το υπουργείο Πολιτισμού, επειδή το ταμείο δεν μπορεί να ελέγξει εάν έχουν γίνει, προβλέπει να πάνε όλα τα χρήματα στο υπουργείο Πολιτισμού… Οι αρχαιοφύλακες λένε ότι πρέπει να αποσυρθεί αυτό το άρθρο και πρέπει να πάρουν αυτοί μέρος στη σύνταξη του νέου οργανισμού όπου θα εξασφαλίζεται η πληρωμή κατευθείαν από το ΤΑΠ” ανέφερε η κ. Λούβη και σημείωσε:
“Αυτές οι ριζικές αλλαγές απαιτούν πολιτική κάλυψη. Ήταν απολύτως σαφές ότι η κ. Κονιόρδου δεν έχει στις προτεραιότητες της το θέμα της εξυγίανσης και του εκσυχρονισμού του ταμείου”.
Ακούστε το ηχητικό:
Πηγή: enikos.gr