Quantcast
Πολεμική Αεροπορία: Εικονικές αερομαχίες και ασκήσεις με εξομοιωτές… made in Greece - enikonomia.gr
share

Πολεμική Αεροπορία: Εικονικές αερομαχίες και ασκήσεις με εξομοιωτές… made in Greece

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε απομακρυσμένα με εξομοιωτές στην κορυφαία αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην Γερμανία. Και το εξίσου σπουδαίο με εξομοιωτές… made in Greece!

του Χρήστου Μαζανίτη

Με συνολικά 10 εξομοιωτές, το ιπτάμενο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχε στη μεγάλη συνθετική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Ramstein Flag-Virtual (RAFL-V)».

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 12 κράτη, ενώ η ΠA συμμετείχε με προσωπικό της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και των 110, 111, 115 και 116 Πτερύγων Μάχης.

tn_Point Blur- Πολεμική Αεροπορία

Σκοπός ήταν η παροχή εκπαίδευσης στη σχεδίαση και την εκτέλεση σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, ενώ το σενάριο της άσκησης είχε διαμορφωθεί για να υποστηρίξει και την εκτέλεση της επικείμενης LIVEX συμμαχικής άσκησης «Ramstein Flag-24», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε από τις εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο συμμαχικό δίκτυο, με τους Τακτικούς Εξομοιωτές που διαθέτει.

tn_Point Blur- Πολεμική Αεροπορία

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΠΑ, μέσω των συστημάτων της ΜΕΣΕ, είναι η μόνη απομακρυσμένα συμμετέχουσα Δύναμη με Ιπτάμενο προσωπικό σε Τακτικούς Εξομοιωτές. Το Ιπτάμενο προσωπικό του συνόλου των υπολοίπων Δυνάμεων επιχειρούσε με φυσική παρουσία από τις εγκαταστάσεις του USAFE -AFAFRICA Warfare Center στο Ramstein.

Όπως είχαμε εκτενώς δημοσιεύσει πρώτοι στο enikos.gr, η Πολεμική Αεροπορία έχει καταφέρει να κατασκευάσει μόνη της συνολικά 10 εξομοιωτές μαχητικών F-16, τους οποίους μάλιστα αναβαθμίζει και σε εκδόσεις Viper.

Η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) έχει ως αποστολή την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης που παρέχεται από τα διάφορα σχολεία του ΚΕΑΤ, μέσω σύγχρονων τεχνολογιών που επιτρέπουν την διενέργεια σύνθετων τακτικών σεναρίων και την ταυτόχρονη εκπαίδευση προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων. Επί του παρόντος η Μοίρα υποστηρίζει την εκπαίδευση σε διάφορα σχολεία όπως Joint Terminal Attack Controller, Naval Coordinator, Μεικτή Σειρά ΣΟΤ, Range Training Officer, Αρχηγού ζεύγους, κλπ.

Tον Δεκέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ΜΕΣΕ η οποία αποτελείται από 11 εξομοιωτές (10 Αεροσκαφών και 1 JTAC)που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από το προσωπικό του ΚΕΑΤ.

Πολεμική Αεροπορία- εξομοιωτές

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2022 το enikos.gr παρουσίασε πρώτο την δημιουργία των εξομοιωτών F-16 που είναι κατασκευασμένοι εξολοκλήρου από ελληνικά χέρια.

Με επικεφαλής τον Ιπτάμενο Ηλία Σωτηρόπουλο, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας παρουσίαζαν, στην ΔΕΘ το 2022, με περίσσια υπερηφάνεια τον εξομοιωτή του F-16 πάνω στον οποίο εκπαιδεύονται οι «Ίκαροι» μας.

Πρόκειται για έναν εξομοιωτή κατασκευασμένο 100% από ελληνικά χέρια. Κι όταν λέμε 100% το εννοούμε κυριολεκτικά, αφού ακόμη και τα χειριστήρια είναι χειροποίητα! Τίποτα δεν έχει αγοραστεί έτοιμο. Όσα δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν στο χέρι ή ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αγοραστούν (είτε γιατί ήταν δυσεύρετα είτε γιατί ήταν πανάκριβα) σχεδιάστηκαν και… τυπώθηκαν σε 3D εκτυπωτές!

Για να γίνει αντιληπτό πόσο χρονοβόρα αλλά κι εξαιρετικής λεπτομέρειας δουλειά έχει γίνει, μόνο ένα από τα εκατοντάδες εξαρτήματα χρειάστηκε 36 ώρες για να εκτυπωθεί!

Αυτή τη στιγμή έχουν κατασκευαστεί 10 παρόμοιοι εξομοιωτές, με κόστος πάρα πολύ χαμηλό, που δεν πλησιάζει ούτε το 2% της αξίας ενός αντίστοιχου εργοστασιακού εξομοιωτή.

Πάνω σε αυτούς εκπαιδεύονται οι ιπτάμενοι της ΠΑ και όπως εξηγούν στο enikos.gr, προσομοιάζουν στο 90% τις πραγματικές συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει ένας πιλότος μαχητικού F-16.

Η «Ramstein Flag-Virtual (RAFL-V)» δεν ήταν η μόνη άσκηση στην οποία συμμετείχε η ΠΑ με εξομοιωτές.

 

Από τη Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Μαΐου, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε μαζί με προσωπικό και μέσα από άλλα 4 κράτη και στη συνθετική άσκηση του Air Battlespace Training Centre (ABTC) της RoyalAir Force με την επωνυμία «ATHENA WARRIOR 24 (EXAW24)».

Σκοπός της άσκησης, ήταν η παροχή εκπαίδευσης στη σχεδίαση και την εκτέλεση σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, με τη ΜΕΣΕ να συμμετέχει από τις εγκαταστάσεις της, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο συμμαχικό δίκτυο, με τους Τακτικούς Εξομοιωτές που διαθέτει, καθώς και με φυσική παρουσία του Διοικητή της, Αντισμήναρχου (Ι) Ηλία Σωτηρόπουλου, στο ABTC.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.