Quantcast
ΠΟΕΔΗΝ: Με black out κινδυνεύουν τα Δημόσια Νοσοκομεία - enikonomia.gr
share

ΠΟΕΔΗΝ: Με black out κινδυνεύουν τα Δημόσια Νοσοκομεία

δημοσιεύτηκε:

Με black out κινδυνεύουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελεχωσης τους.

«Το προσωπικό των Νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφάλισης», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ «τα ταμεία τους είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1δις ευρώ», με αποτέλεσμα οι εταιρείες να διακόπτουν τις προμήθειες και εξ’ αυτού «αναστέλλονται χειρουργεία, υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών, εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ αποχώρησαν τα τελευταία πέντε έτη 17.000, εκ των οποίων περισσότεροι των 2.000 το τελευταίο τρίμηνο, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας, παρά τις εξαγγελίες για 4.500 προσλήψεις στα Νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι η κίνηση του υπηρεσιακού υπουργού που ζήτησε να του επιτραπεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκια, «ανοίγει την κερκόπορτα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «το προσωπικό των Νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια Νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών», ενώ το καλοκαίρι, όπως αναφέρει, δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

«26.347 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους μνημονιακούς οργανισμούς, των οποίων καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων». Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 51.380.

Στην Ελλάδα το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, αναφέρει η ΠΟΔΗΝ,όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

Η ΠΟΕΔΗΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από Οκτώβριο, προκειμένου, όπως σημειώνει «να αποτρέψει τη ψήφιση εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου 3, που οδηγούν στην ολική καταστροφή του χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων, που κερδίσαμε με αγώνες τη περίοδο της μεταπολίτευσης».

Τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων επισημαίνει με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο « Δαφνί», όπου τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο.

Η ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για « εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων», επισημαίνοντας ότι «το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο Δαφνί ήταν αναμενόμενο» και πως ανάλογα περιστατικά, ίσως λιγότερο τραγικά, είχαν συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία στο παρελθόν για τους ίδιους λόγους.

«Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία πλέον είναι τραγικές και αν δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς οφείλεται στην αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, επισημαίνοντας ότι η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί «δεν θα δώσει λύση, γιατί οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ελλείψεις προσωπικού και αυτοί που τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να τις καλύψουν».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.