Πλεύρης: Το “Παίδων Πεντέλης” θα επανέλθει στις εφημερίες ίσως και νωρίτερα

Το «Παίδων Πεντέλης» θα επανέλθει στις εφημερίες κανονικά στο χρονικό πλαίσιο που εξ αρχής είχε τεθεί ίσως και νωρίτερα τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού σχετικά με την αναστολή των εφημεριών του νοσοκομείου.

Ο υπουργός, ανέφερε πως «η λύση της αναστολής των εφημεριών του «Παίδων Πεντέλης» επιλέχθηκε για συγκεκριμένο διάστημα και δεν ξεκίνησε για να παραταθεί ή οτιδήποτε άλλο» και υπογράμμισε ότι «αυτή η δέσμευση παραμένει. Το απώτατο όριο αναστολής των εφημεριών ήταν και είναι οι έξι εβδομάδες».

Εξήγησε ότι για τον εμβολιασμό των παιδιών, υπήρχε μια μεγαλύτερη ευαισθησία και θέλαμε η στελέχωση των εμβολιαστικών γραμμών να είναι η κατάλληλη με παιδιάτρους κάτι που δεν είχαν τα υπάρχουσα Μέγα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούσαν για τους ενήλικες. Με αυτή την έννοια και επειδή άνοιγε ο εμβολιασμός των ηλικιών από 5 έως 11 ετών έγινε η συγκεκριμένη επιλογή και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ήδη, κατά το διάστημα αυτό, γίνονται και ενισχύονται οι παιδιατρικές γραμμές εμβολιασμού στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Προμηθέα και στο Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.

Σημείωσε, πως η επιλογή του «Παίδων Πεντέλης» έγινε καθώς υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαζόντουσαν οι νοσηλείες καθώς και ότι οι εφημερίες του μπορούσαν να καλυφθούν από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, που έτσι και αλλιώς εφημερεύουν παράλληλα όταν εφημερεύει το «Παίδων Πεντέλης




Στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως «το Μαξίμου εμπλέκεται στον σχεδιασμό και την επιδημιολογική επιτήρηση», ο κ. Πλεύρης απάντησε πως «ναι, έχουμε κεντρικό σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς και δεν θεωρώ κακό να εμπλέκεται και το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της πανδημίας. Είναι δυνατόν να μην ασχολείται το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα τέτοιο κεντρικό θέμα; και προφανώς με τον Πρωθυπουργό έχουμε δύο και τρείς φορές την εβδομάδα συσκέψεις εάν χρειαστεί για θέματα πανδημίας».


Ξανθός: Παραμένει εκτός ενώ απέτυχε και ως Μέγα παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, παρατήρησε πως «η ουσία είναι πως το «Παιδων Πεντέλης» αυτή την στιγμή είναι εκτός εφημεριών αλλά και δεν επιτελεί τον ρόλο του ως Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο. Η αναστολή των εφημεριών του «Παίδων Πεντέλης» είπε «είναι παράδειγμα μιας εντελώς αλλοπρόσαλλής διαχείρισης που γίνεται αυτή την περίοδο και από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα πανωλεθρίας, φιάσκου στις πιεστικές ανάγκες αυτής της περιόδου που αυξάνονται οι νοσήσεις παιδιών». Αποφασίσατε είπε «την αναστολή των εφημεριών ενός από τα τρία Παιδιατρικά νοσοκομεία που έχει το λεκανοπέδιο, για να προστεθούν επιπλέον 6 εμβολιαστικές γραμμές και οι τέσσερις που υπήρχαν να γίνουν δέκα». Υποστήριξε πως υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις όπως: να γίνει ένα Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο στο κέντρο της πρωτεύουσας και να στηριχθεί με προσωπικό από το ΕΣΥ, στο πρότυπο του Μέγα Εμβολιαστικού Κέντρου στο Μαρούσι. Να δημιουργηθούν μια – δύο εμβολιαστικές γραμμές επιπλέον στα νοσοκομεία που έχουν παιδιατρικές κλινικές. Να ενθαρρυνθούν ιδιώτες γιατροί, οι οικογενειακοί παιδίατροι να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο ακόμα και να επιταχθούν εάν χρειαστεί για να στελεχώσουν κάποιες ώρες ένα Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο. Εσείς, όμως – είπε ο κ. Ξανθός – επιλέξατε τη χειρότερη επιλογή και μάλιστα την κάνατε με αυταρχικό τρόπο.

Απέδωσε όμως τις αποφάσεις αυτές για το «Παίδων Πεντέλης» ως «ένα σχέδιο συνολικής παρέμβασης ακρωτηριασμού του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ενισχύουν τις ανησυχίες ότι πάτε να κάνετε μια παρέμβαση μετασχηματισμού απαξίωσης και απώλειας χαρακτήρα ενός δημόσιου νοσοκομείου». Πρότεινε, οι εμβολιαστικές γραμμές του «Παίδων Πεντέλης» από δέκα να γίνουν πέντε και να επαναλειτουργήσουν οι εφημερίες του νοσοκομείου από τις 2 Φεβρουαρίου.

Καταλόγισε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι αυτό που «κάνει την επιδημιολογική επιτήρηση» και «κάνει κινήσεις που είναι αλλοπρόσαλλες που δημιουργούν δικαιολογημένα αντανακλαστικά και των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών» και πρόσθεσε πως «κατά την άποψή μου, αυτά δεν είναι τυχαία αλλά είναι σχέδιο που σιγά – σιγά απαξιώνουν κρίσιμες δομές» που ετοιμάζονται «με το νέο χάρτη του ΕΣΥ» . Παρατήρησε πως, οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ λίγοι, καθώς αντιστοιχούν στο 5% επί του συνολικού ποσού όταν μεσοσταθμικά οι χώρες της ΕΕ δίνουν το 10% για δομές Υγείας. Επίσης, υπογράμμισε πως το θέμα δεν είναι η αναβάθμιση μόνο των υποδομών του ΕΣΥ αλλά το ανθρώπινο δυναμικό τους που αποδυναμώνεται καθημερινά και έχουμε φτάσει να έχουμε 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι και δεν έχετε κανένα σχεδιασμό γι’ αυτό».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης του απάντησε πως η παρατήρηση αυτή που έκανε σε σχέση με την στελέχωση του ΕΣΥ δίνει και την απάντηση στην κριτική που γίνεται από βουλευτές της αντιπολίτευσης που λένε γιατί δεν δίνετε χρήματα για να φτιαχτούν 5.000 κλίνες ΜΕΘ. Καθώς δεν είναι τα κρεβάτια και τα μηχανήματα αλλά ότι πρέπει οι κλίνες ΜΕΘ να μπορεί και να στελεχώνονται γι’ αυτό και φτιάχτηκαν 1.000 κλίνες ΜΕΘ μόνο επιπλέον. Εμείς, είπε, σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό και για να ξαναγίνει ελκυστικό το ΕΣΥ για να το προτιμούν οι γιατροί επεξεργαζόμαστε κίνητρα που θα είναι οικονομικά αλλά και εξέλιξης που σύντομα θα παρουσιαστεί.


Exit mobile version