Quantcast
Πιτσιόρλας: Μεγάλη αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό την τελευταία διετία - enikonomia.gr
share

Πιτσιόρλας: Μεγάλη αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό την τελευταία διετία

δημοσιεύτηκε:

«Η κρίση που βιώσαμε ήταν και είναι μια κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αν δεν διορθώσουμε αυτό, όσες θυσίες και να κάνουμε δεν θα την ξεπεράσουμε. Ο κόσμος όμως έχει αλλάξει από το 2010 μέχρι σήμερα και η ανταγωνιστικότητα θα κατακτηθεί με άλλους όρους». Αυτό ανέφερε απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΓΣΕΒΕΕ με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2019 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Πιτσιόρλας εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι στον τομέα των επενδύσεων η χώρα ξεκινά από καλύτερη αφετηρία μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό τις δυο τελευταίες χρονιές. «Πρόκειται για μια ποιοτική στροφή στην οικονομία μας, που θα κάνει την πορεία της ασφαλέστερη στο μέλλον. Οι επενδύσεις δεν είναι πια προς την κατοικία, αλλά σε πιο παραγωγικούς τομείς. Η στροφή στην εξωστρέφεια και την καινοτομία είναι μια κατάκτηση ενός κομματιού της ελληνικής επιχειρηματικότητας υπό την πίεση της κρίσης» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η στροφή στις παραγωγικές επενδύσεις είναι πια ολοφάνερη και σε επίπεδο πολιτικής με πρόσφατο παράδειγμα την ψήφιση του νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. «Το 2018, βρεθήκαμε σε εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στο καλύτερο σημείο από το 2006 που ήταν η καλύτερη χρονιά για τη χώρα» υπογράμμισε.

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στην ομιλία του και στις εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό και τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής των δομών που έχουμε για τη στήριξη των εξαγωγών. «Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους συνδέσμους των παραγωγικών φορέων και οι κρατικές δομές να έχουν ρόλο επιτελικό, σχεδιασμού και κρατικής βοήθειας. Το έχουμε κάνει στον τουρισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα» επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ και βουλευτής Φθιώτιδας, ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν την τελευταία δεκαετία μειώνοντας τη συνολική τους ύπαρξη κατά 200.000 επιχειρήσεις, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πυλώνα της παραγωγικής διαδικασίας, επενδύοντας διαρκώς, καινοτομώντας και εξάγοντας. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στον πλούτο, στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς η κυβέρνηση την τελευταία τετραετία επέβαλε 29 νέους φόρους, ενώ διόγκωσε τις ασφαλιστικές εισφορές δημιουργώντας πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα των κυβερνητικών παραλείψεων την τελευταία τετραετία, είχε ως αποτέλεσμα, η μεγέθυνση της οικονομίας να είναι αναιμική, το ιδιωτικό χρέος να μεγαλώνει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αδυνατούν και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να υποχωρεί. «Η κυβέρνηση αδυνατεί να δρομολογήσει την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας» εκτίμησε ο κ. Σταικούρας.

Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου που θα ενδυναμώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, θα απελευθερώσει μη παραγωγικά δεσμευμένους ή αδρανείς πόρους της οικονομίας και θα επαναφέρει τη χώρα σε ανοδική πορεία.

Από το βήμα της εκδήλωσης της ΓΣΕΒΕΕ, ο Φίλιππος Σαχινίδης, γραμματέας του τομέα Οικονομικών του ΚΙΝ.ΑΛ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η ανάπτυξη των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ισοδυναμεί με την ισοπέδωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτε και των αυτοαπασχολούμενων. Ο συνδυασμός ανάπτυξης με σταθερότητα, προϋποθέτει κρίσιμους οργανικούς ρόλους, τόσο για τις μικρές, όσο και για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε συμβιωτικά σχήματα και οργανωμένες αλυσίδες αξίας με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. «Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι απαραίτητες σε αυτήν την οικονομία για να γίνει ταχύτερη προσαρμογή στην εξωστρέφεια. Είναι τα βασικά οχήματα του διεθνούς τομέα της οικονομίας για την ταχεία ανάπτυξη των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, με ρυθμούς που να υπερκαλύπτουν τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης» ανέφερε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η μικρομεσαία τάξη στη χώρα μας δεν αφορά αποκλειστικά επιχειρηματίες, αλλά μεγάλο αριθμό οικογενειών που θυσιάζονται και αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους. «Αντί να επιβαρύνει η κυβερνητική πολιτική τους αυτοαπασχολούμενους με το επιχείρημα ότι ‘πέρασε η εποχή τους’, μια προοδευτική κυβέρνηση θα δημιουργούσε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις μικρές αλλά και τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις» ανέφερε.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σε σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

«Όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε αποεπένδυση, ζήσαμε φτωχοποίηση. Οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, πληρώσαν ένα βαρύ τίμημα με απώλεια του 25% των επιχειρήσεων, με χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας – αλλά ήρθε ο καιρός να πάμε μπροστά.

Μετά από αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώσαμε, θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση. Διαφορετικά, πάμε σε μια προεκλογική περίοδο με όξυνση. Νομίζω ότι ο δρόμος που ξεκινάει τώρα είναι δύσκολος και χρειάζονται συνέργειες. Χρειάζεται τα κόμματα να κάνουν αυτοκριτική, έτσι ώστε στη νέα σελίδα που ξεκινάμε, να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη για να πάει η οικονομία και ο τόπος μπροστά και να δώσουμε ελπίδα στη νεότερη γενιά» ανέφερε.

Ο Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, επεσήμανε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι μικρές επιχειρήσεις πλήρωσαν ένα μεγάλο τίμημα από την οικονομική κρίση και έχουν δραστηριοποιηθεί σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον σε εθνικό επίπεδο, τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο και ως προς την ανάπτυξή τους. Η παρούσα συγκυρία έρχεται να τις τοποθετήσει ταυτόχρονα σε ένα ακόμα πιο διεθνοποιημένο περιβάλλον, όπου οι αλλαγές που συμβαίνουν αλλά και αναμένονται, καθίστανται ραγδαίες.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνιστούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό αναπτυξιακό πυλώνα, με κρίσιμη συμβολή στην κοινωνική συνοχή και απασχόληση. Στην ιστορική αυτή συγκυρία, αναγκαία είναι η συντεταγμένη υποβοήθηση της προσαρμογής τους στα νέα οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται κατάλληλες πολιτικές, που θα διευκολύνουν την αναπτυξιακή μετάβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» τόνισε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.