Πιο κοντά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους εργαζομένους αφορά – Τι εξετάζεται για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Του Γιώργου Σιαδήμα
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, αρχής γενομένης από τους υγειονομικούς και τους υπαλλήλους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δημιουργεί νέα δεδομένα για τους εργαζομένους που θα κληθούν να εμβολιαστούν. Τυχόν άρνησή τους θα επιφέρει μια σειρά από συνέπειες που δεν θα έχουν εκδικητικό χαρακτήρα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Απεναντίας, με αυτή την κίνηση θα προστατευθούν οι συνάδελφοί τους, αλλά και οι πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους, προσθέτουν. Ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται μια πρώτη συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα και, κυρίως, τα αντικίνητρα μέχρι η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής να καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα μείνει μόνο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά θα ισχύσει και για άλλες επαγγελματικές τάξεις, όπως για τους εργαζομένους στην εστίαση και στον τουρισμό, ακόμα και στους εκπαιδευτικούς. Στόχος είναι να θωρακιστούν απέναντι στον κορονοϊό επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολίτες, αφού το μοναδικό όπλο σε αυτή τη φάση είναι ο εμβολιασμός. Στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν τα δεδομένα, ενώ κομβικό ρόλο έχει και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Άλλωστε, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και γνωρίζει άριστα το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα για τις όποιες ρυθμίσεις απαιτηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα δεν θα προβλέπονται απολύσεις, αλλά θα υπάρχει ένα πλέγμα που θα θέτει προσκόμματα σε όσους δεν εμβολιάζονται. Όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, οι προτάσεις για την ώρα περιλαμβάνουν τα εξής:
– Εσωτερική μετακίνηση όσων δεν εμβολιαστούν σε θέσεις όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με τους πολίτες.
– Μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για τη μη περαιτέρω εξέλιξη στο οργανόγραμμα για κάποιο εύλογο διάστημα. Δηλαδή να μη δικαιούνται παραπάνω μοριοδότηση για την εργασιακή αναβάθμισή τους.
– Επίσης, εξετάζεται, όσο διαρκεί η μάχη με την πανδημία, να δοθεί υποχρεωτική άδεια στους αρνητές.
Όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι, εάν υπάρχει σημαντικός αριθμός γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων που δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ανοχύρωτο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προσλήψεις συμβασιούχων σε τμήματα όπου μπορεί να προκύψουν ανάγκες για όσο διάστημα απαιτηθεί. Στον ιδιωτικό τομέα, οι προτάσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων:
– Εσωτερική μετακίνηση για όσους δεν εμβολιαστούν. Το κλειδί εδώ, όμως, είναι εάν υπάρχει ουσιώδης επιρροή του εργαζομένου. Για παράδειγμα, διαφορετικά είναι τα δεδομένα για έναν εργαζόμενο σε ένα εστιατόριο και διαφορετικά για ένα αποθηκάριο σε ένα σούπερ μάρκετ.
– Σε περιπτώσεις που δεν γίνεται διαφορετικά, οι εργαζόμενοι που δεν θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση μπορεί να υποχρεωθούν σε άδεια και σε δεύτερο χρόνο σε άδεια άνευ αποδοχών. Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ θα δοθεί και χρόνος προκειμένου να το σκεφτούν καλύτερα οι πιο δύσπιστοι.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


Exit mobile version