Πιέζουν οι δανειστές για τους πλειστηριασμούς

Περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά απειλούνται να βρεθούν στον δρόμο, καθώς η τρόικα πιέζει ασφυκτικά προκειμένου να πέσει στα 80.000 ευρώ το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους χρωστούν στις τράπεζες. Μέχρι σήμερα προστατεύεται κάθε πρώτη κατοικία που η αντικειμενική της αξία είναι έως 375.000 ευρώ, με τον νόμο Κατσέλη

Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κάθετη μείωση του ορίου προστασίας της μίας και μοναδικής οικίας των δανειοληπτών προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, που παραδέχεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δίνει μάχη ώστε τα όρια προστασίας να καλύπτουν και τα μεσαία νοικοκυριά. 

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν στον Κώδικα Δεοντολογίας για τους δανειολήπτες της Τράπεζας της Ελλάδος, έως το τέλος του έτους όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια θα λάβουν μία πρόσκληση, στην οποία θα καλούνται να προσκομίσουν όλα τα οικονομικά δεδομένα τους και να αναζητήσουν μαζί με την τράπεζα μία κοινή λύση για την αποπληρωμή του δανείου τους. 

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα απολέσουν την ιδιότητα του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν θα προστατεύεται από πλειστηριασμούς ούτε η μία και μοναδική τους κατοικία. 

Η ΤτΕ αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα:

«Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας προειδοποιητική επιστολή στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το πιστωτικό ίδρυμα.

Της διαδικασίας αυτής προηγείται η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες, η οποία μπορεί να αποσταλεί, μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015, για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.

Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών, μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το ίδρυμα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.

Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει. Η μεθοδολογία της ιεράρχησης πρέπει να γνωστοποιηθεί στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της τροποποίησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15 Οκτωβρίου 2015)».

Η ΤτΕ διευκρινίζει, πάντως ότι με την τροποποίηση του Κώδικα δεν μεταβάλλονται οι διαδικασίες του Κώδικα ούτε μειώνονται προθεσμίες. 

Σε καμία περίπτωση, επισημαίνει η ΤτΕ, η προθεσμία – διατήρηση στην πραγματικότητα – των 30 ημερών δεν συνεπάγεται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου 9 μήνες.


Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας 

Αναφερόμενη στο ζήτημα των πλειστηριασμών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε: «Δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες οι οποίες μπορεί να είναι αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου, για να βάλουμε και έναν διαχωρισμό εδώ». 

Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Και βεβαίως, αυτό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». 


Πηγή: Real.gr

Exit mobile version