Έναν σύντομο απολογισμό του πενθήμερου ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη, αξιόπιστη χώρα που έχει αφήσει πίσω της τη μιζέρια».
Με την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός πέτυχε τον τριπλό στόχο που είχε θέσει. Πρώτον ανέδειξε διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, δεύτερον είχε συζητήσεις σε θετικό κλίμα για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακά και παγκόσμια, και τρίτον πήρε μέρος σε συζητήσεις για μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Έμφαση έδωσε στα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την τουρκική στάση. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις χωρίς πλήρη σεβασμό των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ενώ κατήγγειλε και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα – Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη αντίδρασή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την “ιδεοληπτική”.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:
– Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρώτο μέλημά μας είναι να μειώσουμε τις ροές, όπως είπε.
– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
– Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
– Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
– Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
– Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.
(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.
Επενδύσεις
Η στρατηγική της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η διυπουργική επιτροπή που συγκροτήθηκε ενέκρινε επενδυτικά σχέδια ύψους 800 εκατ. ευρώ, όπως είπε.
Συγκεκριμένα τα σχέδια αφορούν: Τουριστικό κέντρο στον κόλπο της Κισσάμου προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού ιατρικού πολιτιστικού συνεδριακού πόλου στον Ελαιώνα, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ και έργο προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ συστάδων φωτοβολταϊκών σταθμών σε 12 σημεία στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.