Πέτσας: Έλεγχοι παντού για την έξοδο του Πάσχα – Αργεί η άρση των μέτρων – ΒΙΝΤΕΟ

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διάφορες ημερομηνίες άρσης των περιοριστικών μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι “η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη” και χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα “fake news”. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος “δεν είναι ώρα για ανευθυνότητα και παιχνίδια”.

Για την έξοδο του Πάσχα
Σχετικά με την έξοδο του Πάσχα, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα για τις καταχρηστικές μετακινήσεις και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί σε όλες τις εθνικές οδούς, τους παραδρόμους κ.α., ενώ υπενθύμισε ότι όποιος φύγει έχοντας ως επιχείρημα ότι μεταβαίνει στην κύρια κατοικία του δεν θα μπορεί να επιστρέψει ώσπου να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις. Σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας ανήμερα το Πάσχα, ο κ. Πέτσας απάντησε κατηγορηματικά “όχι”.
«Παρακαλώ τους συμπολίτες μας να μην ξεχνούν πως αν επικαλούνται μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων».Έκανε σαφές πως το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό λέγοντας πως θα πρέπει να μείνουμε όλοι σπίτι.

Για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα
Για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και το ωράριο λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα σε ερώτηση για το εάν φοβάται η κυβέρνηση φαινόμενα συνωστισμού των πιστών και εάν συμφωνεί με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Πέτσας είπε “ότι βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Εκκλησία και σε πολύ καλό κλίμα προκειμένου να βρούμε τη φόρμουλα εκείνη ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού”.

Για την οικονομία και το Eurogroup
Μείζον ζήτημα της ημέρας αποτελεί η συνέχεια της διάσκεψης του Eurogroup, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία ώστε να βρεθεί λύση που θα εξασφαλίσει ότι η επανεκκίνηση θα είναι γρήγορη και ισχυρή, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, όπως είπε, «ευελπιστούμε οι σχετικές διαφορές να γεφυρωθούν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή του με άλλους οχτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στηρίζονται στην αρχή ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις» κι έχουν στόχο τη χαμηλού κόστους χρηματοδότηση για όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Κάτι που μπορεί να γίνει με την έκδοση ειδικού ευρωομολόγου. Τόνισε πάντως ότι αν και υποστηρίζουμε την έκδοση ευρωομολόγου δεν πρέπει να υποτιμούμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει ήδη σε κοινοτικό επίπεδο.
Αναφέρθηκε ειδικά στη μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, την εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη μέλη για το 2020, την έγκριση σημαντικών εργαλείων ρευστότητας που μετά από χρόνια περιλαμβάνουν και την πατρίδα μας (συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογά της γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα να είναι δυνατή φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Δημοσιονομικά μέτρα 14 δισ. ευρώ
Σε εθνικό επίπεδο, πέραν του ευρωπαϊκού, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. «Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως τα δημοσιονομικά μέτρα φθάνουν μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου».Πρόσθεσε ότι επιπλέον υλοποιείται ένα πακέτο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτών των ημερών, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του Α.Ε.Π. του 2019. Τα μέτρα αντιμετωπίζουν την κρίση, όπως εξελίσσεται σήμερα. Όμως, επειδή κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει την ακριβή διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κρατούμε εφεδρείες. Είναι απαραίτητο να τις έχουμε για να πυροδοτήσουμε την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Γιατί όσο δύσκολο και κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας από κει που την αφήσαμε, δηλαδή από ένα σημείο ανάκαμψης. Δηλαδή μια στρατηγική που διαφυλάσσει τις δουλειές, τις προοπτικές των επιχειρήσεων, και εγγυάται μια καλύτερη ζωή για όλους. Είναι ώρα δύσκολη. Το καταλαβαίνουμε. Είναι όμως και ώρα ευθύνης. Είναι ώρα σύνεσης. Όχι εύκολης πλειοδοσίας. Ούτε ανεύθυνων υποσχέσεων.


Exit mobile version