Ταμειακό πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης τον Φεβρουάριο του 2017 σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, που μίλησε σε συνέδριο του Economist για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τον υφυπουργός χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποδώσει μια μεταρρύθμιση.
«Η λύση βρίσκεται στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε στα αποτελέσματα τα οποία, ήδη, αποδίδουν, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΕΦΚΑ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους, τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου και βουλευτή, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι «αυτή η 13η σύνταξη είχαμε πει ότι θα δινόταν αυτομάτως από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν παρεμβήκαμε και δεν βάλαμε κριτήρια για την εφαρμογή της σχετικής παροχής. Δεν ήταν εισοδηματικά τα κριτήρια. Ο νόμος δεν προέβλεπε εξαίρεση, δεν είναι ΕΚΑΣ».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, επισήμανε ότι το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύεται λόγω εξοντωτικών εισφορών, τη μείωση των οποίων προτείνει η Νέα Δημοκρατία.
H Άννα Διαμαντοπούλου πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πρότεινε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 27% στο 16% (10% για το διανεμητικό κομμάτι του ασφαλιστικού και 6% για το κεφαλαιοποιητικό).