Μόλις το 1% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ θα καταβάλει από φέτος, υψηλότερες εισφορές, ενώ για το ΕΤΕΑ το ποσοστό προσεγγίζει το 8%, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 984», σημείωσε πως «στο Ταμείο των Αυτοτελώς Απασχολούμενων, στο οποίο εντάσσονται δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, σε ποσοστό 76% δήλωναν καθαρά εισοδήματα, ποσό έως 9 χιλιάδες ευρώ και το 82% έως 12 χιλιάδες ευρώ.
Μέχρι ποσού 13.000 ευρώ, οι ασφαλισμένοι με το νέο σύστημα θα καταβάλλουν το μισό της εισφοράς που καλούντο να καταβάλουν. Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε εργαζόμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορά, διότι το σύστημα αυτό είναι πολύ κοντά στην εισφοροδοτική τους δυνατότητα και με καλύτερους όρους, πολλές φορές, απ’ ότι προηγουμένως.
Το πρόβλημα εντείνεται για το ποσοστό από το 92% και πάνω, καθώς το 92% των ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ έχουν εισόδημα έως 30 χιλιάδες ευρώ». Σημείωσε πως «ένα ποσοστό 8%, καλείται πράγματι να καταβάλλει σημαντικά υψηλότερες εισφορές από αυτές που πλήρωνε έως τώρα, ενώ για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ το ποσοστό μόλις φτάνει στο 1%».
Ερωτηθείς εάν θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν ένα μέρος της εισφοράς των εργαζομένων με μπλοκάκι που έχουν έως δύο εργοδότες, είπε πως «αυτό που προβλέπει ο νόμος είναι εκείνο που πραγματικά θα έπρεπε να συμβαίνει.
Αυτός που είναι πραγματικά εξαρτημένος εργαζόμενος και θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, όπως ίσχυε έως και τον Δεκέμβριο του 2016, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ασφαλισμένος εργαζόμενος. Όταν λέμε δηλαδή εργαζόμενος με μπλοκάκι σε έως 2 εργοδότες, σημαίνει ότι αν κανείς δεν πληρώνει μισθό, πρόκειται για κρυμμένη εργασία. Η επιβάρυνση θα είναι ίδια και θα επέλθει μια ισορροπία στην αγορά εργασίας».
Στο ερώτημα πώς θα προστατευθεί ο εργαζόμενος από αυθαιρεσίες του εργοδότη, είπε: «Ο εργαζόμενος θα καταβάλει τη δική του εισφορά που είναι 6,67% , δηλαδή περίπου 30 με 35 ευρώ για τα 500 ευρώ. Συνεπώς αυτό που θα στείλουμε στον απασχολούντα με μπλοκάκι είναι το 13,3 %. Τις λεπτομέρειες θα τις δείτε στην πράξη. Η προστασία τώρα των εργαζομένων στην πράξη, είναι ερώτημα που απασχολεί το υπουργείο Εργασίας και για αυτό δεν έχει εκδοθεί και η εγκύκλιος, επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι απλή η έκδοση έναντι καλόπιστων συναλλασσόμενων, αλλά εμείς πρέπει να εντοπίσουμε πιθανές καταστρατηγήσεις».
Συμπλήρωσε πως «αυτοί που είναι υπόχρεοι πληρωμής, πρέπει να το κάνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, επομένως δεν είμαστε εκτός χρονικών περιθωρίων».
Διευκρίνισε πως «κριτήριο υπολογισμού για το καθαρό εισόδημα κάποιου, είναι εκείνο που προκύπτει από την απασχόληση κατά το έτος που κρίνεται και με βάση τα σημερινά δεδομένα, κατά το προηγούμενο έτος.
Εάν κάποιος έχει κλείσει το μπλοκάκι, δεν θα φαίνεται στο μητρώο ασφαλισμένων και επομένως δεν θα κληθεί να πληρώσει εισφορά.
Εάν έχει μικρότερη απολαβή καθαρών εσόδων στη νέα χρονιά, το σύστημα θα μπορεί να το αντιμετωπίσει επιεικώς, γιατί πρόκειται για το πρώτο εξάμηνο και μόνον του έτους και η εκκαθάριση του Ιουλίου θα αποτυπώσει την πραγματική εικόνα των πραγματικών δυνατοτήτων του ασφαλισμένου. Βέβαια μπορεί να κάνει μερική καταβολή οφειλών, ώστε να είναι ενήμερος, αλλά από το σύστημα θα προκύψει αν είναι καλόπιστη η συμπεριφορά του».
Τέλος, εκτίμησε πως η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει λόγω των αντιθέσεων των εταίρων και πρόσθεσε: «Λογικά θα έπρεπε να έχουμε ήδη κλείσει, πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα».