Πέτερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί όλους τους πρόσφυγες

Οι δραματικές εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν συρρεύσει στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, ειδικά μετά το διαδοχικό σφράγισμα των συνόρων κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου. Οι συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι «καταστροφικές», τόνισε η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ, η οποία επισκέφθηκε χθες την Ειδομένη, κάνοντας λόγο για παντελή έλλειψη προοπτικής για τους πρόσφυγες. Όπως επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «ειδικά όταν ακούω τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών ντε Μεζιέρ να λέει ότι πρέπει κλείσουμε τις οδούς της παράνομης μετανάστευσης, αναρωτιέμαι που είναι οι νόμιμες οδοί. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ μέσω αυτών των οδών επειδή εξακολουθούν να μην υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι προς την Ευρώπη. (…) Πρέπει να πούμε ότι δεν είναι αυτές οι αξίες της Ευρώπης, δεν είναι αυτή η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες. (…) Πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτό που συμβαίνει».

 

Οι συνθήκες στην Τουρκία «δεν είναι αυτές που πρέπει»

 

Η συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη δικαιότερη κατανομή και την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα. Όπως επισήμανε, «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πρόσφυγες αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Από τη μία το σύστημα του Δουβλίνου, που ρυθμίζει την υποδοχή προσφύγων στην Ευρώπη, έχει αποτύχει, έτσι δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πάντες στις νότιες ακτές. Και πρέπει να εξετάσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς, να επανενώσουμε οικογένειες που ενδεχομένως βρίσκονται τώρα ήδη στη Γερμανία, τη Σουηδία ή άλλου, να λάβουμε υπόψη μας αυτό το ζήτημα και να υπάρχουν δυνατότητες εργασίας και εκπαίδευσης. Γι’ αυτά είναι υπεύθυνες όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Η Ζιμόνε Πέτερ αντιτάχθηκε στην άποψη να ανακηρυχθεί η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα», αναφερόμενη σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μειονοτήτων στη χώρα και εκφράζοντας και την αντίθεσή της στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία. Όπως τόνισε, «η επαναπροώθηση με στόχο την παραμονή (σ.σ. των προσφύγων) στην Τουρκία θεωρώ ότι είναι λάθος, διότι αυτή την ώρα οι συνθήκες στη χώρα δεν είναι αυτές που πρέπει».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version