Συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης εν μέσω κρίσης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των παραγωγικών τομέων και τελικά τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναμένεται να καταθέσει στις αρχές του 2018 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ολοκληρώνοντας τη σύνταξη ειδικής μελέτης, με βάση την πολύμηνη συγκομιδή και επικαιροποίηση στοιχείων για τις παραγωγικές ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές επιδόσεις της περιοχής.
Η ειδική μελέτη, που θα συνταχθεί στο πλαίσιο έργου του ΟΟΣΑ, με τίτλο «Περιφερειακές και Εθνικές Συνθήκες – Πλαίσιο για την οικονομική ανάκαμψη στην Κεντρική Μακεδονία», θα είναι ένα μόνο από τα αποτελέσματα του project, καθώς θα υπάρχει έκθεση που θα διατυπώσει αντίστοιχες προτάσεις πολιτικής για άλλες έξι περιφέρειες κρατών-μελών της ΕΕ, όπως επισήμανε σήμερα, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας στη Θεσσαλονίκη, η σύμβουλος και επικεφαλής διευθύντρια του project, Κάρεν Μαγκουάιρ (Karen Maguire).
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Κεντρική Μακεδονία επιλέχθηκε ώς case study για τον ΟΟΣΑ, η κα Μαγκουάιρ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τόσο στα παλαιότερα όσο και στα νεότερα ΕΣΠΑ η Περιφέρεια κατατάσσεται πρώτη σε απορροφητικότητα πόρων στην Ελλάδα και μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ, ενώ βρίσκεται γενικότερα πολύ υψηλά στην κατάταξη των κοινοτικών προγραμμάτων με βάση τις γενικότερες επιδόσεις της.
Επιπρόσθετα, εξήγησε το στέλεχος του Τμήματος Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη της Περιφέρειας στηρίζεται σε ένα αντιπροσωπευτικό πολυτομεακό μοντέλο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τς δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, τον τουρισμό, τη μεταποίηση και την ανάπτυξη καινοτομίας, ενώ είναι μία από τις περιοχές της ΕΕ, που επλήγησαν σφοδρότερα από την κρίση, με ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση και το εισόδημα των πολιτών.
“Στη βάση των ιδιαίτερων αυτών χαρακτηριστικών της Κεντρικής Μακεδονίας θα δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα όλων των τομέων παραγωγής, ώστε τελικά να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, στο πλαίσιο της έκθεσης, που αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2018” διευκρίνισε.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι η Περιφέρεια θα ενσωματώσει στη στρατηγική της τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη της περιοχής αρμοδιότητάς της μέσα από τα κατάλληλα εργαλεία. Πρόσθεσε ότι οι κυρίαρχες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις για την Περιφέρεια είναι η επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το σχετικά χαμηλό τεχνολογικό επίπεδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδίως στον νεανικό πληθυσμό, το brain drain και οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις, την ευθύνη των οποίων φέρει η κεντρική διοίκηση, όπως η φορολογία, η γραφειοκρατία, οι κανονισμοί των προμηθειών και το ρυθμιστικό πλαίσιο.
“Προκειμένου να εξελιχθείς και να μη μείνεις πίσω, χρειάζεται να έχεις όραμα και στρατηγική και κυρίως τη θέληση να τα εφαρμόσεις. Η Περιφέρεια είναι δεσμευμένη σε αυτό το τρίπτυχο (όραμα, στρατηγική, θέληση εφαρμογής). Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, προωθούμε ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία οne-stop-shop για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην περιοχή μας, η αναδιοργάνωση του οργανογράμματος της Περιφέρειας ώστε να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και να μειώνει το διοικητικό βάρος και η δημιουργία της Διαπεριφερειακής Πλατφόρμας, με στόχο την ώθηση στη χρήση της τεχνολογίας και τη δημιουργία νέου επενδυτικού αγωγού για τις παγκόσμιες αγορές” σημείωσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και πρόσθεσε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι και η αύξηση της μόχλευσης των χρηματοδοτήσεων από τα περιφερειακά ταμεία, μέσω της δημιουργίας μιας χρηματοδοτικής πλατφόρμας, στην οποία εταίροι που διαχειρίζονται διαφορετικό τύπο κεφαλαίων ο καθένας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συντονίσουν δράσεις και σχέδια.
Η σημερινή συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζει τη μελέτη που εκπονείται από τον ΟΟΣΑ και αποτελεί μέρος ενός διετούς ερευνητικού προγράμματος, το οποίο εστιάζει στον αντίκτυπο των μακροοικονομικών συνθηκών και τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις στις Περιφέρειες της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέχτηκε από την Ελλάδα η περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αντιμετωπίζει, κατά τον ΟΟΣΑ, σημαντικές αναπτυξιακές προκλήσεις και πληροί μια σειρά άλλων κριτηρίων. Τα συμπεράσματα, μαζί με άλλες αναλύσεις, θα δημοσιευθούν στην έκθεση του ΟΟΣΑ στις αρχές του 2018, αναφέρει το ΑΠΕ.