Πενταπλάσιες αιτήσεις σε μόλις δύο ώρες λειτουργίας του νέου συστήματος e- έκδοσης οικοδομικών αδειών

Μόλις τις πρώτες 2 ώρες έγιναν “431 αιτήσεις για άδειες μικρής κλίμακας, αιτήσεις για 61 βεβαιώσεις όρων δόμησης και 87 αιτήσεις για προέγκριση μιας οικοδομικής άδειας”, αριθμός πενταπλάσιος, συγκριτικά με όσες γίνονταν στη διάρκεια ενός τυπικού 24ώρου στο παλαιό σύστημα, δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών μέσω πλατφόρμας του Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κ. Στασινός είπε το σημαντικότερο είναι ότι το σύστημα αυτό μπορεί να φέρει αλλαγή νοοτροπίας.

“(Σημαντικό είναι) να ξέρουμε ότι η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά, δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς και ότι για όλους υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση. Δεν θα υπάρχει ένα κλίμα ότι θα υπάρχει η διαφθορά ούτε και η γραφειοκρατία, ο καθένας θα κάνει στην ώρα του τη δουλειά του, εφόσον είναι έτοιμος με τα σωστά δικαιολογητικά” σημείωσε.

Ηλεκτρονικά η αίτηση για έκδοση άδειας σε κάθε σημείο της χώρας

Χάρη στην ηλεκτρονική διαδικασία “θα μπορεί ένας μηχανικός από την Αλεξανδρούπολη να βγάλει μια άδεια στη Ρόδο χωρίς να χρειάζεται να πάει στη Ρόδο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στασινός, που τονίζει πως δεν είναι απαραίτητο κάποιο χαρτί, με τους χρόνους να μειώνονται για πολίτες και επαγγελματίες σε όλη τη γκάμα των αιτημάτων. “Ό,τι μπορούσες να κάνεις μέχρι τώρα χειρόγραφα, μπορείς πλέον να το κάνεις ηλεκτρονικά” τονίζει και προσθέτει πως η ενεργοποίηση είναι σημαντική αυτή την περίοδο καθώς είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης για τα νοικοκυριά.

«Το ηλεκτρονικό σύστημα αφορά όλες τις άδειες. Τις μικρής κλίμακας, από τις οποίες υπάρχουν πολλές αυτή την περίοδο, γιατί χρειάζεται για το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ’οίκον”, τις κανονικές όπως άδειες δόμησης για νέες κατασκευές όπως και άδειες δόμησης που χρειάζονταν για να κάνεις κάποιες μεταβολές σε υπάρχουσα κατάσταση», εξήγησε ο πρόεδρος τη ΤΕΕ ενώ συμπλήρωσε ότι η έλλειψη διαπροσωπικής επαφής εξασφαλίζει πως “δεν μπορεί να υπάρξει συναλλαγή” και ταυτόχρονα διευκολύνει σε ότι ότι αφορά την “ανάπτυξη όπως και τη διαφάνεια”.

Ηλεκτρονικά θα αποτυπώνεται δε και “ο δομικός πλούτος της χώρας που κατασκευάζεται από εδώ και στο εξής”, συμπλήρωσε ο κ. Στασινός, που ταυτόχρονα εκφράζει την ελπίδα πως μέσα τα επόμενα χρόνια πέντε χρόνια θα καταγραφεί “μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και ο δομημένος πλούτος που υπήρχε μέχρι σήμερα” και εφόσον προχωρήσει ο επονομαζόμενος ψηφιακός χάρτης, που θα περιλαμβάνει και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, “ο πολίτης ή ο επενδυτής θα γνωρίζει που μπορεί να χτίσει και τι ακριβώς”, χωρίς να επισκέπτεται σχετικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Exit mobile version