του Τάσου Σ. Δασόπουλου
Πενθήμερο δύσκολων αποφάσεων αυτό που ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση η οποία προσδοκά συμβιβασμό τόσο με τα εσωτερικά μέτωπα που έχουν ανοίξει λόγω ασφαλιστικού και πολύ περισσότερο με τους δανειστές ώστε να επιταχύνει όσο είναι δυνατό την αξιολόγηση.
Χθες ήρθαν τα πρώτα μηνύματα από κοινοτικούς αξιωματούχους μετά την έκθεση προόδου που έχουν ήδη καταθέσει οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών από την διαπραγμάτευση της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάϊσελμπλουμ μίλησε χθες για διευκρινίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό. Κορυφαία πηγή του Euroworking group τόνιζε ότι όλα σχεδόν τα θέματα του ελληνικού προγράμματος είναι ανοιχτά…
Τα ίδια περίπου θα ακούσει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αυριανή σύνοδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όπου θα συζητηθεί και το πρόγραμμα της Ελλάδας.
Η στάση των ευρωπαίων με δεδομένη την πεποίθηση όλων για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποτελεί έμμεση πίεση σε υποχωρήσεις και από τις τελευταίες κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το οικονομικών επιτελείο σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Το ασφαλιστικό και τη λήψη νέων μέτρων.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, παρότι κανείς δεν θέλει να το ακούει κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.
Η τρύπα ύψους 900 εκ ευρώ για φέτος που βλέπουν οι δανειστές εδώ και ένα μήνα δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ίδιο και η έλλειψη των απαραίτητων διασφαλίσεων για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δις ευρώ το 2017.
Στο ασφαλιστικό οι διαφορές είναι οι ίδιες εδώ και περισσότερο από 1,5 μήνα που έχει παραδοθεί στους θεσμούς το προσχέδιο του ασφαλιστικού από τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι δανειστές επιμένουν να μην καταλαβαίνουν πως είναι δυνατό να υπάρξει μια τόσο μεγάλη εξοικονόμηση χωρίς περικοπές συντάξεων.
Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά τη σύσταση και λειτουργία του νέου υπερταμείου, καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση της συγκέντρωσης όλων των φορέων διαχείρισης δημόσιας περιουσίας και του διορισμού διοίκησης όπου οι δανειστές θέλουν να έχουν αποφασιστικό ρόλο.
Δεν υπάρχουν ακόμη οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν χαλαρότερο πολιτικό έλεγχο. Σκληρότερο πλαίσιο αναμένουν οι θεσμοί και για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου αφού τους έχουν ανησυχήσει οι διορισμοί στελεχών στους οποίους προχώρησε η κυβέρνηση.
Η υπερπήδηση αυτών των εμποδίων απαιτεί υποχωρήσεις σε πολλά και σημαντικά ζητήματα που η κυβέρνηση αποκαλούσε μέχρι χθες κόκκινες γραμμές.
Το εσωτερικό μέτωπο
Την ίδια ώρα, την Παρασκευή αναμένεται να γίνει το συλλαλητήριο των αγροτών το οποίο αναμένεται να προσελκύσει και άλλους επαγγελματικούς κλάδους που θίγονται κυρίως από το νέο ασφαλιστικό επαναλαμβάνοντας την αναστάτωση της περασμένης Πέμπτης.
Και σε αυτό το μέτωπο αναζητούνται «ισοδύναμες λύσεις» οι οποίες αναμένεται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα με τους δανειστές.
Το κρίσιμο διάστημα για τον ορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των θεσμών θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οπότε θα φανεί αν οι δανειστές ικανοποιούνται με τις αντιπροτάσεις ή θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο για την επανεκκίνηση των συζητήσεων.