Στην έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δυστυχώς όπως συμβαίνει – σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες – την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια ο καθένας να μην ξεχνά ότι μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορονοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες». Και πρόσθεσε: «Ήδη από σήμερα το πρωί η κυβέρνηση τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς.
Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που – όπως αποδεικνύεται – αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Ανάμεσα στ’ άλλα η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσει για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά. Ταυτόχρονα, υπάρχει μερική αναπροσαρμογή ως προς τις ώρες κυκλοφορίας. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας, ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 το απόγευμα έως 5 το πρωί».
Γιατί δεν πήγαμε σε καθολικό lockdown
Σε ερώτηση για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ένα καθολικό lockdown, η κα Πελώνη απάντησε ότι “είμαστε σε σκληρό lockdown. Τα επιπλέον στοχευμένα μέτρα για περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο και στο βαθύ κόκκινο, είναι πολύ αυστηρότερα ακόμη και από του Μαρτίου. Τότε δεν είχαμε περιορισμό στο εύρος χρήσης των sms, ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σήμερα η τηλεργασία είναι στο 60% στον ιδιωτικό τομέα και στο maximum για το Δημόσιο”.
Σε άλλη ερώτηση για το τι άλλαξε από τον Φεβρουάριο και πλέον μπήκε περιορισμός στον κωδικό “6” όσον αφορά στις μετακινήσεις, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε ότι “η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα. Η κυβέρνηση δεν τιμωρεί ούτε χαίρεται όταν λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα. Όπως φάνηκε υπήρχε κατάχρηση του κωδικού 6 όπως και του 2 καθώς «δεν είναι για επισκέψεις σε σπίτια και ανάλογες δραστηριότητες». Η ίδια πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να κάνουμε υπομονή. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε μια νέα φάση.
Για το λιανεμπόριο και τον χρόνο χαλάρωσης των μέτρων
Σχετικά με το εάν το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 16 Μαρτίου η κα Πελώνη τόνισε ότι “μόλις από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ τα πιο στοχευμένα μέτρα. Θα πρέπει να δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη θα αποφασιστεί κι αυτό. Προτεραιότητα της κυβέρνησης πάντως είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με κανόνες και μέτρα και των σχολείων”.
Η κα Πελώνη σε ερώτηση για το εάν και πότε θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και από τι θα εξαρτηθεί, απάντησε ότι “η επιδημιολογική δεν κρίνεται μόνο από τα κρούσματα, αλλά και από συνδυαστικούς παράγοντες, όπως ο αριθμός των διασωληνωμένων, η πίεση στο ΕΣΥ, ενώ υπάρχει και η ανησυχία για τις μεταλλάξεις. Όταν τα μέτρα λαμβάνονται εγκαίρως, τότε βλέπουμε και τα αποτελέσματα εγκαίρως και μπορούμε να συζητάμε για επαναλειτουργίες και ανοίγματα”.
Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε από τώρα για παράταση του lockdown, μόλις άρχισε η ισχύς των νέων μέτρων”.