Διακριτικά αιχμηρός, αν και ευθής στις δηλώσεις του, ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον νέο πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
«Εύχομαι να είστε πρόεδρος όλων των βουλευτών και εκείνων που υπερασπίζονται το πολίτευμα» είπε, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.
«Το Σύνταγμά μας είναι σαφές: Δεν επιφυλάσσει στην Βουλή τον ρόλο κυβερνώσας Βουλής. Η Βουλή ασκεί τη νομοθετική εξουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και εύχομαι στις μέρες σας, από τη μία πλευρά να τονωθεί ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής και, ιδίως, η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά των Βουλευτών» σημείωσε στην συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Βούτσης παρέδωσε στον Πρόεδρο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για νέο πρόεδρο του Σώματος και το προεδρείο.
Σημείωσε ακόμα ότι η Βουλή έχει την φιλοδοξία να κλείσει ο κύκλος των εξαρτήσεων και των δεσμεύσεων προσθέτοντας ότι απώτερος στόχος είναι η χώρα να φύγει από τα μνημόνια σε 3 με 4 χρόνια. Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι εκείνος ως ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Διαβάστε τη συνομιλία των δύο ανδρών
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Ήρθα να σας παραδώσω, κύριε Πρόεδρε, κάπως τυπικά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και της συγκρότησης του Προεδρείου της νέας Βουλής. Και ταυτόχρονα, να σας πω ότι εκδηλώθηκε και εκ μέρους μου, όταν μίλησα αμέσως ύστερα, αλλά και από τον Πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις, και νομίζω ότι εκφράζει το σύνολο της Ελληνικής Βουλής, αυτή η Βουλή, σ’αυτή τη θητεία της, να έχει τη φιλοδοξία να κλείσει ο κύκλος των εξαρτήσεων, των πολιτικών των δεσμεύσεων, των παρακολουθήσεων και όλα αυτά τα οποία βρισκόμαστε σ’αυτή τη φάση. Μέσα στην τριετία, τετραετία, να μπορέσουμε να φύγουμε οριστικά ως χώρα και να είναι αυτή η Βουλή, η οποία θα συνομολογήσει αυτόν τον νέο κύκλο πλέον. Ύστερα από τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες, που σήμερα υπάρχουν, και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.
Και επίσης, να σας πω, επειδή έχετε και εσείς μία πολύ μεγάλη εμπειρία, ότι η Βουλή – ξέρετε πολύ καλά – ότι μπορεί να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και για τον τρόπο και τις λειτουργίες, την εκπόνηση και τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και στη σχέση της με την κοινωνία. Δηλαδή, μια Βουλή ανοιχτή στις κοινωνικές διεργασίες, στους νέους ανθρώπους, στους νέους επιστήμονες, στα διακυβεύματα, στη σύγχρονη εποχή. Μουσείο Δημοκρατίας και ναός Δημοκρατίας και όχι μαυσωλείο. Αυτή την προσπάθεια μπορούμε να την κάνουμε όλοι. Και μπορείτε και εσείς, από τον ρόλο σας, πολύ αποφασιστικά σε κάποιους στόχους που από κοινού θα βάλουμε, να βοηθήσετε πολύ. Και νομίζω πως εκφράζει όλους μας μια τέτοια προοπτική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Εύχομαι καλή θητεία σε δύσκολους καιρούς. Είμαι απόλυτα βέβαιος, ξέροντας την διαδρομή σας και την κοινοβουλευτική σας ευαισθησία, ότι θα είσθε Πρόεδρος όλων των Βουλευτών, Πρόεδρος όλων εκείνων, οι οποίοι υπερασπίζονται το Πολίτευμα και την πορεία του Τόπου. Και ξέρω πολύ καλά ότι θα βοηθήσετε τη Βουλή ν’ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της και να διαδραματίσει τον ρόλο που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα.
Το Σύνταγμά μας είναι σαφές: Δεν επιφυλάσσει στην Βουλή τον ρόλο κυβερνώσας Βουλής. Η Βουλή ασκεί τη νομοθετική εξουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και εύχομαι στις μέρες σας, από τη μία πλευρά να τονωθεί ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής και, ιδίως, η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά των Βουλευτών. Εύχομαι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αποκτήσει την ουσία που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε να υπάρχει ο έλεγχος πάνω στην Κυβέρνηση. Γιατί ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος.
Και εύχομαι, επίσης, στις μέρες σας να ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν την ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών. Ήρθε ο καιρός να πούμε σαφώς ότι δεν ανήκει στη Βουλή πια – είναι αναχρονιστικό αυτό το σύστημα – να παρέχει ένα καθεστώς οιονεί ασυλίας στα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς. Είναι αναγκαία η Αναθεώρηση του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση. Και θεωρώ, επειδή είναι κοινή πεποίθηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Εύχομαι και ελπίζω, στην δική σας θητεία, επειδή ξέρω και τις προσωπικές σας απόψεις, να ξεκινήσει αυτή η Αναθεώρηση. Ώστε η Βουλή ν’ασχοληθεί με τα πραγματικά της καθήκοντα. Και όχι με άλλα καθήκοντα, που ανήκουν σε άλλες εξουσίες, όπως είναι η Δικαστική.
Εύχομαι καλή δύναμη, καλή επιτυχία. Και από την πλευρά μου, στο πλαίσιο του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο προεδρικός θεσμός, θα ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Είμαι βέβαιος.