Παυλόπουλος: Η Ελλάδα δικαιούται τη θέση της στην Ευρώπη

«Η Ευρώπη, επιτέλους, γυρίζει στις ρίζες της.  Αντιλαμβάνεται ότι αποστολή της δεν είναι μόνον η οικονομική και νομισματική πολιτική.  Η βασική πολιτική της είναι ο Άνθρωπος.  Δηλαδή, ξαναγυρνάει στις ελληνικές της ρίζες αυτές του  Πρωταγόρα: «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλους κατά την συνάντηση του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μουζαλά που τον επισκέφτθκε για ενημέρωση στο προεδρικό μέγατο την Τετάρτη. 

 

Διαβάστε το διάλογο των δύο αντρών


Ι.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εκτελώντας εντολή Πρωθυπουργού, που συμπίπτει με τη δική σας επιθυμία, ήρθα να σας ενημερώσω, από πρώτο χέρι, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό. Και για την Ευρώπη θέλω να σας πω ότι, παρ’ όλο που στην Ευρώπη δεν πέρασαν ακόμα οι θέσεις Γιουνκέρ, νομίζω ότι πετύχαμε μια σημαντική νίκη. Αντιστρέψαμε το κλίμα. Δείξαμε ότι η μικρή μας χώρα, με δικούς τους πόρους, κάνει αυτά τα οποία είναι υποχρεωμένη απέναντι στην Ευρώπη να κάνει και που η ίδια τα θέλει,  την ταυτοποίηση, τα hot spots.  Και είναι πια η σειρά της Ευρώπης να ανταποκριθεί με αλληλεγγύη. Δείξαμε και εμείς, πιστεύω, σε μια Ευρώπη του Διαφωτισμού και πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει πάλι ότι είναι η Ευρώπη του Διαφωτισμού. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ξαναγίνεται το Συμβούλιο εκτάκτως, μήπως έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις χωρών, σε σχέση με την απορρόφηση των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη συνολικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.  Θέλω να σας συγχαρώ και εσάς και τους Υπουργούς, οι οποίοι μετείχαν στα υπόλοιπα Συμβούλια.  Κυρίως όμως εσάς, ο οποίος μετείχατε στο Συμβούλιο των Υπουργών, που είναι αρμόδιοι για την Μετανάστευση.  Διότι αναδείξατε, μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις, ότι η Ελλάδα είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα.  Και ότι η ίδια η Ευρώπη μπορεί να εμπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας. 

Είπατε σωστά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο, στο οποίο μετείχατε, δεν ήσαν οι αναμενόμενες.  Αλλά, πιστεύω, ότι στο Συμβούλιο, που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη, θα υπάρξουν οι αποφάσεις.  Εκεί, όπως ξέρετε, απαιτείται απλώς πλειοψηφία και η πλειοψηφία αυτή υπάρχει.  Όπως προσβλέπω στη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, πράγμα για το οποίο είχα μιλήσει και είχα προτείνει ήδη από τις αρχές Αυγούστου.  Και εκεί είναι η ώρα της Ευρώπης να αποδείξει ότι έχει πολιτική σε ένα μείζον θέμα: Το θέμα του πρόσφυγα πολέμου.

Ως τώρα στην πολιτική της, την μεταναστευτική, η Ευρώπη γνώριζε τους παράνομους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι όμως ζητούσαν πολιτικό άσυλο.  Η εποχή μας ανέδειξε το μεγάλο ζήτημα του πρόσφυγα πολέμου, εκείνου που είναι πρόσφυγας εξαιτίας πολέμου.  Και αυτή η Σύνοδος Κορυφής βοηθάει την Ευρώπη ακριβώς να αποκτήσει πολιτική στο θέμα αυτό, σ’αυτή την μεγάλη ιδιομορφία, που απαιτεί ταυτοχρόνως και εξωτερική πολιτική, από πλευράς Ευρώπης.  Και όταν λέγω εξωτερική πολιτική, είναι η πολιτική εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.  Και αυτό ταιριάζει στην Ευρώπη.

Θέλω δε να επισημάνω και τούτο ακόμη: Η Ευρώπη, επιτέλους, γυρίζει στις ρίζες της.  Αντιλαμβάνεται ότι αποστολή της δεν είναι μόνον η οικονομική και νομισματική πολιτική.  Η βασική πολιτική της είναι ο Άνθρωπος.  Δηλαδή, ξαναγυρνάει στις ελληνικές της ρίζες.  Αυτό που ο Πρωταγόρας, κατά Πλάτωνα, έλεγε: «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος».  Και ως προς το θέμα αυτό η Ελλάδα έχει αποδείξει τούτο: Ενώ, μέχρι πρότινος, με τις περιπέτειες που περάσαμε για την πορεία μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, διεκδικούσε την θέση της στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, με τις θέσεις που εσείς υποστηρίξατε ως Κυβέρνηση, η Ελλάδα απέδειξε ότι δικαιούται την θέση της στην Ευρώπη.  Τη δικαιούται, κατά κυριολεξία.  Και ανήκει σε άλλους λαούς της Ευρώπης να αποδείξουν πλέον, εφεξής, εάν πραγματικά εννοούν την Ευρώπη και την παραμονή τους στην Ευρώπη, αλλά με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι ως το τέλος η αποστολή σας  να ευοδωθεί.

Exit mobile version