Την προσφορά της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής παιδείας και επιστήμης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε χαιρετισμό που απέστειλε στην τελετή έναρξης λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένας Λασκαρίδη», στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, τον οποίο ανέγνωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία, Δημήτρης Χρονόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την συγκίνηση αλλά και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγινε πράξη αυτό το οποίο είχε δεσμευθεί να κάνει όταν επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ειδικότερα το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, την 5η Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο της τότε επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.
Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους υπευθύνους του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, οι οποίοι πιστεύουν, εμπράκτως, στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, εντός του οποίου θα λειτουργήσει η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένας Λασκαρίδη».
Ακόμη, ανέφερε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση έχει συμβάλει τα μέγιστα η Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, με επικεφαλής την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, δρα Τατιάνα Μαρκάκη. Συνεχάρη την καθηγήτρια Μαρία Μπολέτση για την εκλογή της στην έδρα και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο διδακτικό έργο της.
Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ότι η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών και η συνακόλουθη μελέτη και προβολή της ελληνικής γλώσσας και παιδείας δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. «Η ελληνική γλώσσα και παιδεία, μεσα από αδιάλειπτη πορεία δεκάδων αιώνων, είναι θεμελιώδης πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ως θεμελιακή αντηρίδα των βασικών δομικών στοιχείων που τον συνθέτουν, δηλαδή της ευρωπαϊκής παιδείας και επιστήμης. Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, όχι μόνο δεν ελαττώνει τη λειτουργική σημασία της ελληνικής γλώσσας και παιδείας, αλλά, αντιθέτως, την τοποθετεί, κάποιες φορές ανεπαίσθητα αλλά όχι διά τούτο λιγότερο αληθινά, στο επίκεντρο της ιστορικής ανέλιξης» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε, δημοσίως, τις θερμές ευχαριστίες του στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και προσωπικά στον πραγματικό ευπατρίδη Πάνο Λασκαρίδη, αφού δίχως τη γενναιόδωρη συνεισφορά του για τα επόμενα πέντε χρόνια, αυτή η έδρα, η οποία φέρει το όνομα της αείμνηστης συζύγου του, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με όλες τις εντεύθεν συνέπειες.
«Αισθάνομαι πως γύρω μας πλανάται το πνεύμα του Αδαμαντίου Κοραή. Αυτού του μεγάλου εκπροσώπου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θυμίζω ότι το Άμστερνταμ υπήρξε στη ζωή του Αδαμαντίου Κοραή ένα πραγματικό σταυροδρόμι. Ήλθε εδώ από τη Σμύρνη, το 1771, ως επιχειρηματίας. Και έφυγε από το Άμστερνταμ, το 1777, επιστρέφοντας στη Σμύρνη ως “αποτυχημένος” μεν επιχειρηματίας, αλλά ως κορυφαία πνευματική προσωπικότητα, που ήξερε πια τον οριστικό προορισμό του: Ήτοι, αφενός την υπεράσπιση του πνεύματος, μέσα από τις αξίες του Διαφωτισμού. Και αφετέρου, την υπεράσπιση του υπόδουλου τότε ελληνικού έθνους, προκειμένου να εφοδιασθεί με τα μέσα που ήταν στοιχειωδώς απαραίτητα για να ξεκινήσει η Εθνεγερσία του 1821, η οποία υπήρξε η κοιτίδα και το λίκνο δημιουργίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται, ότι η προγραμματισμένη για σήμερα μετάβαση του κ. Παυλόπουλου στο Άμστερνταμ ματαιώθηκε λόγω έκτακτου υπηρεσιακού κωλύματος, όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΠΕ-ΜΠΕ