Παυλόπουλος: Δεν θα επιλέξουμε ποτέ την Ευρώπη ως σημαία ευκαιρίας

«Εμείς ως πραγματικοί Ευρωπαίοι ταξιδεύουμε στις θάλασσες είτε με νηνεμία, είτε με τρικυμία, με σημαία την Ευρώπη. Δεν θα την επιλέξουμε ποτέ την Ευρώπη, ως σημαία ευκαιρίας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά την υποδοχή του από τον Δήμαρχο της Λισσαβώνας, Φερνάντο Μεντίνα. «Για μας η Ευρώπη», υπογράμμισε, «είναι η Ευρώπη των θεσμών και αξιών, και οι λαοί μας θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για τα ιδανικά της».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο να επισκέπτεται τη Λισσαβώνα, η οποία «συμπυκνώνει εύγλωττα την όλη ιστορία της Πορτογαλίας. Εκφράζει την ιστορία και την παράδοση όλου του πορτογαλικού Έθνους». «Ειδικότερα», τόνισε, «εκφράζει την ιστορία και την παράδοση της “θαλασσοκράτειρας” Πορτογαλίας, της Πορτογαλίας των παγκόσμιας σημασίας εξερευνήσεων και των παγκόσμιου θαυμασμού θαλασσοπόρων. Διόλου τυχαίο, λοιπόν, πως ο κόσμος ολόκληρος αναγνωρίζει στην Λισσαβώνα τον επίζηλο τίτλο της “Πριγκίπισσας του Ωκεανού”».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε στην αντιφώνησή του και τους ξεχωριστούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Πορτογαλία, και κυρίως με την Λισσαβώνα. «Αντί για άλλη αναφορά», υπογράμμισε, «περιορίζομαι να υπενθυμίσω πως η Λισσαβώνα, σύμφωνα με έναν από τους ιδρυτικούς της μύθους –και ο μύθος διαφέρει από το παραμύθι, επειδή η αρχή του ξεκινάει από μια μακρινή ιστορική αλήθεια- φέρεται να ιδρύθηκε από τον ομηρικό πρόγονό μας Οδυσσέα, ο οποίος στην “Οδύσσειά” του θρυλείται πως έφθασε ως εδώ. Τα ονόματα έχουν τη σημασία τους: Το αρχαίο όνομα της Λισσαβώνας ήταν “Ulissipo” ή “Olissipo”, πολύ κοντά ετυμολογικώς στο σημερινό της όνομα. Και το όνομα του Οδυσσέα στα λατινικά ήταν “Ulysses”…»

«Όλοι οι παραπάνω λόγοι», κατέληξε, «τεκμηριώνουν το γιατί η χαρά και η τιμή που αισθάνομαι επισκεπτόμενος την Λισσαβώνα ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα των αισθημάτων που τρέφω και τρέφουμε εμείς, οι Έλληνες, για την ιστορική Πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Κι εύχομαι η Λισσαβώνα, μέσα από την περίλαμπρη ιστορική διαδρομή της στο παρελθόν και στο μέλλον, να πρωταγωνιστεί στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας και του Πολιτισμικού της Οικοδομήματος».


Exit mobile version