Πολλή κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το τι μέλλει γενέσθαι με τις παρελάσεις δεδομένου ότι η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά και ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει μπει από την Παρασκευή σε καθεστώς «μίνι lockdown». Ορισμένοι ειδικοί τάσσονται υπέρ του να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις για να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός και άρα συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν να πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα, ενώ στις προβληματικές περιοχές εξετάζονται και άλλα σενάρια.
Όπως και να έχει οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού μελετηθούν και αξιολογηθούν πιο επίκαιρα δεδομένα.
Τι είπε ο Γεραπετρίτης για τις παρελάσεις
Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Γεραπετρίτης «θα μελετήσουμε επίκαιρα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», σε κάθε περίπτωση «υπάρχει η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τη μεγάλη συνάθροιση κοινού», θυμίζοντας τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε πέρυσι στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και η οποία «ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα χωρίς κατ’ ανάγκην να έχει υψηλό συγχρωτισμό.
«Πάνω από όλα για μας είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας», δήλωσε κατηγορηματικά και έκλεισε το εν λόγω θέμα με τη διαπίστωση, «οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορούν και τις μαθητικές παρελάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα», θυμίζοντας και την περυσινή έξαρση κρουσμάτων τον Οκτώβριο, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.
Στο κεφάλαιο, «πανδημία – παρελάσεις», αφού απέρριψε τον όρο lockdown – «υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις, οι οποίες είναι πολύ σημειακές», αντέτεινε – επανέλαβε την κυβερνητική θέση, «δεν υπάρχει ηθικό έρεισμα να πάμε σε οριζόντιους καθολικούς περιορισμούς». Ζήτησε, μάλιστα, «να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό», κάνοντας και τη διασύνδεση ότι οι περιοχές που εμφανίζουν μικρό ποσοστό εμβολιασμού, έχουν και υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.