Παραμένουν οι διαφορές ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το 2016 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 3,3%, και προβλέπει ότι το 2017 αυτό θα υποχωρήσει στο 1,7%, στα επίπεδα δηλαδή που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.

Ωστόσο, στη συνέχεια, και συγκεκριμένα για το 2018, εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά αυτό θα κινηθεί στο 2%, για δε την περίοδο από το 2019 έως και το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα υπερβαίνουν το 1,5%. Είναι σαφές ότι είναι τεράστια η απόσταση από το 3,5% που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ένα ποσοστό που οι πάντες συμφωνούν ότι αποτελεί υπερβολικό και εν πολλοίς ανέφικτο στόχο.

Άλλωστε, η Κριστίν Λαγκάρντ, που αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, δήλωσε χθες ότι πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια ούτε εφικτά είναι, ούτε υλοποιήσιμα.

Πάντως, από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα αξιοπιστίας του, καθώς μόλις τον περασμένο Οκτώβριο τα στελέχη του επέμεναν ότι το πλεόνασμα του 2016 θα είναι μόλις 0,1%. Τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους υπολογισμούς τους και να δικαιώνουν την επιλογή του να επιμένει σε εξαιρετικά απαισιόδοξα σενάρια. Οι προβλέψεις απορρέουν από τα προκαταρκτικά στοιχεία της 15ης Φεβρουαρίου και θα επικαιροποιηθούν μετά τη αυριανή δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων της Εurostat.

Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με την Λαγκάρντ


Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το Ταμείο προβλέπει ότι θα παραμείνει και το 2017 και το 2018 στο ύψος που ήταν πέρυσι, πέριξ του 181% του ΑΕΠ. Από το 2019 προβλέπεται αποκλιμάκωση του στο 174% για να μειωθεί το 2022 στο 163%.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ανέφερε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπογραμμίζοντας πως η ανάλυση βιωσιμότητάς του, πρέπει να γίνει βάσει «λογικών προβλέψεων».

Σε κάθε περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις αυτές προϋποθέτουν την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τον ESM.

Εάν οι προβλέψεις αποδειχθούν σωστές, και η αλήθεια είναι πως με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, αυτό είναι ένα μεγάλο «εάν», στις αρχές του 2019 δεν θα υπάρξει μόνο το νέο «κούρεμα» των συντάξεων, αλλά και η μείωση του αφορολογήτου, ενώ αμφισβητείται η εφαρμογή των λεγόμενων αντιμέτρων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα» ενώ υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και όχι να έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Πηγή: DW

Exit mobile version