Στις οκτώ προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταξύ των οποίων είναι και η διάσωση της ΔΕΗ, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.
“Βρίσκομαι σε γνωστά μέρη, καθώς για εννέα μήνες ήμουν εδώ και παρότι ήταν σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν ικανό να με κάνει να αγαπήσω τα θέματα αυτού του υπουργείου και να μιλάω συχνά για αυτά, ιδιαίτερα τα ενεργειακά”, σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως είπε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, που είναι “άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο”.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προτεραιότητες, όπως τις έθεσε ο κ. Χατζηδάκης, είναι:
– Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία. «Η εταιρεία, τόνισε, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω»
– Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.
– Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.
– Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο, το 2009, και προσέθεσε ότι θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».
– Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.
– Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.
– Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει, κάνοντας λόγο για ένα υπουργείο κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία.
Ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, σημείωσε ότι θα προχωρήσει η βελτίωση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, με στόχο ως το 2030- 2050 να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Υφυπουργός για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ανέλαβε ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων ενώ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του συνόλου της χώρας με χρήσεις γης κάτι που όπως σημείωσε καταργεί αυτόματα την εκτός σχεδίου δόμηση.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης έκανε έναν απολογισμό του έργου των 2,5 δυόμισι ετών στους τομείς της ενέργειας της χωροταξίας και του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στα θέματα στα οποία, όπως εκτίμησε, θα πρυτανεύσουν διαφορετικές οπτικές ανάμεσα στην προηγούμενη και την νυν κυβέρνηση.