Τη θέση ότι η απόφαση του ΕΣΡ για τις επτά τηλεοπτικές άδειες γκρεμίζει τη γραμμή άμυνας που είχαν φτιάξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν έλεγαν ότι ο αριθμός των αδειών θα πρέπει να είναι απεριόριστος, διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
Ο κ. Παππάς, ο οποίος άκουσε τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, να τον κατηγορεί ότι οργανώνει την αναρχία του τηλεοπτικού τοπίου, απάντησε πως όποιος βγει να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν θέλει την αδειοδότηση των καναλιών, θα γελάσει το πανελλήνιο. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στα κανάλια, ιδίως σε STAR και Σκάϊ που προχωρούν σε απολύσεις, να ετοιμάζουν προσλήψεις, γιατί ο νόμος που επιβάλλει 400 εργαζόμενους ανά σταθμό, θα εφαρμοστεί.
Η απόφαση του ΕΣΡ
«Το ΕΣΡ σάς άφησε με τεχνητό οφ σάιτ, μπροστά από τη γραμμή άμυνας», είπε ο κ. Παππάς, θυμίζοντας ότι η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ήταν ότι οι τηλεοπτικές άδειες πρέπει να είναι απεριόριστες. Ανέγνωσε, δε, στην Ολομέλεια δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Μάρτιο του 2016, όταν «καλούσε την κυβέρνηση να δώσει απεριόριστο αριθμό αδειών, διότι μόνο έτσι είναι δυνατό να θωρακιστεί η ελευθερία του λόγου, των Μέσων και της δημοκρατίας». «Άρα, το ΕΣΡ που περιορίζει τον αριθμό των αδειών καταστρατηγεί την ελευθερία του λόγου!», σχολίασε σκωπτικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έλεγε πως πρέπει να δοθούν τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα του φάσματος και για θεματικούς σταθμούς.
Ο κ. Παππάς προέτρεψε την αντιπολίτευση να συμβουλευτεί και τους ειδικούς της ΕΕΤΤ διότι «ο αριθμός επτά αφήνει πάρα πολύ λίγα περιθώρια για θεματικές άδειες».
Αναφορά στην απόφαση του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών έγινε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, για νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για τους πολυπλέκτες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε ότι και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωνε πως «οι ψηφιακές πλατφόρμες ανατρέπουν τους έως τώρα περιορισμούς στον αριθμό των χορηγούμενων αδειών». Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου του κ. Λοβέρδου, ότι η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει απεριόριστο αριθμό αδειών. «Αυτές τις κατηγορίες, λοιπόν, που εκτοξεύετε εναντίον μας για Βενεζουέλες θα τις πείτε και στο ΕΣΡ; Για να καταλάβω. Διότι περιόρισε τον αριθμό των αδειών το ΕΣΡ. Τις ανοησίες περί απεριορίστου αριθμού και δυνατοτήτων, δεν τις επανέλαβε κανείς. Διότι κάθισαν οι άνθρωποι, συζήτησαν με την ΕΕΤΤ και κατέληξαν σε αυτόν τον αριθμό. Τι να κάνουμε τώρα; Να μειώσουμε, μήπως, τις απαιτήσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων; Δεν φαντάζομαι ότι ζητάτε κάτι τέτοιο. Να κοιτάξουμε να κλέψουμε κάποιον πολυπλέκτη από την ΕΡΤ; Ελπίζω να μην επιμένετε και εκ παραδρομής να το είπατε. Ή μήπως να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει τίμημα; Τίποτα από αυτά», είπε για τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην απόφαση του ΕΣΡ σχετικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι δεν είχε, αν και το Σύνταγμα το επιβάλλει, τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην τελευταία νομοθετική διάταξη που αφορούσε τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος και την ευκρίνεια του σήματος.
«Το Σύνταγμα επιτάσσει ότι για όλα τα θέματα που αφορούν το τηλεοπτικό τοπίο είναι απαραίτητη και καθοριστική η σχετική απόφαση του ΕΣΡ. Το ΣτΕ έχει επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό. Και συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι οι τέσσερις άδειες που θέλατε εσείς, για να κάνετε την Ελλάδα τηλεοπτικά Β. Κορέα ή Βενεζουέλα, αυτή δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση, κρίθηκε αντισυνταγματική και καταργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρά το προηγούμενο με το ΣτΕ, πριν από έναν μήνα, έφερε ρύθμιση που αφορά πολυπλέκτες και τελικά αφορά τη χωρητικότητα, χωρίς πάλι να έχει πάρει σύμφωνη γνώμη από το ΕΣΡ. Και έχετε παράξει πάλι το ίδιο πρόβλημα». Επικαλέστηκε, δε, και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΕΣΡ, με ψήφους 8-1, πήρε απόφαση ότι αυτό που έκανε ο υπουργός είναι αντισυνταγματικό και θα υπάρξουν συνέπειες και γι’ αυτήν την τελευταία διάταξη. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάλεσε, επίσης, τον υπουργό να απαντήσει πότε θα ολοκληρώσει η δημόσια τηλεόραση τον δικό της διαγωνισμό για τους δικούς της πολυπλέκτες, διότι «καλύπτει χώρο όπου θα μπορούσαν να χωρέσουν τρία ακόμη τηλεοπτικά κανάλια». Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του ΕΣΡ, σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει ηττηθεί σε όλα, χθες προσπάθησε να εμφανιστεί νικητής και κάλεσε τον κ. Παππά να απαντήσει αν ισχύει η πληροφορία για δήλωση που φέρεται να έκανε ότι μετά την απόφαση του ΕΣΡ αποκλείονται οι θεματικές άδειες.
Αναφερόμενος στη διάταξη που ψήφισε πριν από λίγες ημέρες η Βουλή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε πως δεν υπάρχει απόφαση του ΕΣΡ η οποία να κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση που ψηφίστηκε και αφορά τον τύπο της ευκρίνειας.
«Δεν υπάρχει γνωμοδότηση. Υπάρχει ένα ερώτημα και μία εμπιστευτική επιστολή, την οποία θα σας καλέσω στο γραφείο μου να τη δείτε με τα μάτια σας και θα σας παρακαλούσα και σε συνεννόηση με το ΕΣΡ το αίτημα για την εμπιστευτικότητα να το τηρήσουμε. Υπήρξε αυτή η επιστολή που σχετιζόταν με το ζήτημα της ευκρίνειας. Το συγκεκριμένο ζήτημα έπρεπε να το λύσουμε διότι διατυπωνόταν στον προηγούμενο νόμο και αν δεν το κάναμε αυτό, δηλαδή, αν δεν προβλέπαμε μέχρι το 2021 τα κανάλια να έχουν και υψηλή και τυπική ευκρίνεια, θα ήταν πρόβλημα. Είναι επαναστατική αλλαγή; Είναι καμία πονηριά δικιά μας για να περιοριστεί το φάσμα;», είπε ο υπουργός.
Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι η κυβέρνηση παραγνωρίζει τις αποφάσεις των ανεξάρτητων Αρχών, ότι επιτίθεται κατά δικαστικών αποφάσεων, αλλά και ότι εφαρμόζει πολιτική Μαδούρο, στήνει δίκες, λέει ωμά ψέματα για την οικονομία, το χρέος, τα πλεονάσματα, και στήνει κατηγορίες εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε προσωπικά τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι φτιάχνει νόμους που ο ένας μετά τον άλλον πάνε στο καλάθι των αχρήστων, για να εκτιμήσει ότι ο κ. Παππάς, με τον τρόπο που νομοθετεί, δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε θέλει να του ακυρώσει τον νόμο. «Αυτό το έχετε στήσει. Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι είστε αδαής. Είστε δύο χρόνια υπουργός. Εγώ λέω ότι έχετε σκοπιμότητα. Μετά από 2,5 χρόνια οργανώνετε την ακυρότητα του νόμου που φέρατε εδώ. Τα κάνετε επίτηδες αυτά. Είστε τελειωμένοι. Ζούμε το τέλος σας! Και είστε επικίνδυνοι αυτές τις τελευταίες ημέρες. Οργανώνετε την αναρχία στο τηλεοπτικό τοπίο, την έχετε στήσει», υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Η φαντασία στην εξουσία»
«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και μετά ένα κρεσέντο από τον κ. Λοβέρδο σαν αυτά που έκανε όταν ψηφίζαμε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. «Είπαμε, η φαντασία στην εξουσία, αλλά εδώ σπάμε κάθε ρεκόρ! Κατηγορήθηκε ο ομιλών ότι υπονομεύει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Παρακαλώ πολιτευθείτε με αυτό το επιχείρημα! Βγείτε και πείτε ότι αυτός ο υπουργός και αυτή η κυβέρνηση δεν επιθυμούν να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση! Θα προκαλέσετε άφθονο γέλιο!», πρόσθεσε ο κ. Παππάς και επανήλθε στο ερώτημα προς ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Τελικά, θα ζητήσετε συγνώμη περί απεριορίστου αριθμού; Ήρθε το ΕΣΡ και είπε επτά άδειες. Τι θα πείτε τώρα; Πού πήγε το επιχείρημα για τα απεριόριστα;».
Οι εργαζόμενοι
Ο υπουργός έσπευσε, παράλληλα, να επισημάνει τις πρόνοιες του νόμου που επιβάλλουν οι εργαζόμενοι ανά σταθμό να είναι 400. «Όταν ολοκληρωθεί, λοιπόν, αυτή η διαδικασία οι εργαζόμενοι στα κανάλια θα πρέπει να είναι 2.800. Πολύ περισσότεροι από όσοι είναι τώρα. Και θέλω να στείλω και μήνυμα σε αυτούς που κατά τη διάρκεια της αδειοδότησης χρησιμοποίησαν τους εργαζόμενους ως ασπίδα, λέγοντάς τους ένα κάρο ψέματα. Έχουν αρχίσει τώρα τις απολύσεις και στον STAR και στον Σκάι. Να προσαρμοστούν, λοιπόν, στην πραγματικότητα και να ετοιμάζουν business plan για να προσλάβουν και να μην ποντάρουν στη δική σας βοήθεια», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Παππάς.