Quantcast
Παππάς: Αν τηρήσουν όλοι τη συμφωνία, θα μπούμε σε νέο κεφάλαιο για την οικονομία - enikonomia.gr
share

Παππάς: Αν τηρήσουν όλοι τη συμφωνία, θα μπούμε σε νέο κεφάλαιο για την οικονομία

δημοσιεύτηκε:

«Η Ελλάδα μπαίνει αυτήν τη στιγμή σε μία καινούρια σελίδα, οι δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας έχουν αναφανεί», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 27ο Συνέδριο με θέμα «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσιάζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ψηφιακή πολιτική.

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «υπάρχει σε εξέλιξη και εφαρμόζεται μία συμφωνία που για πρώτη φορά φαίνεται να αποδίδει» και σημείωσε: «Πραγματικά πιστεύουμε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας (του Ιουλίου του 2015) θα μπούμε οριστικά σε ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία». Όπως επεσήμανε, ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να γίνει η πραγματική νέα ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ελλάδας για τον 21ο αιώνα, προσθέτοντας ότι είναι μία ανάπτυξη που αν σχεδιαστεί επαρκώς μπορεί να είναι και διαρκής και δίκαιη και αποδοτική, και να καταστήσει την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η συγκρότηση κειμένων στρατηγικής δεν αρκεί και πως «απαιτούνται υποδομές, υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό, υψηλή τεχνογνωσία και πολιτική αποφασιστικότητα, συνέργιες, συναίνεση και πίστη σε μία οραματική πολιτική». «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε και την τόλμη και την αποφασιστικότητα και την επιμονή να συγκρουόμαστε με ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι θέλουμε και μπορούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, τον χρόνο που χάθηκε λόγω ενδημικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης και οικονομίας, αλλά και εξωγενών παραγόντων, όπως η οικονομική κρίση και τα προγράμματα της ύφεσης που εφαρμόστηκαν. Όπως είπε, η ψηφιακή πολιτική και οι σύγχρονες τηλεπικοινωνίες μπορούν να γίνουν από παράγοντες υστέρησης της χώρας, πεδία στα οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα.

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε τη συγκρότηση του υπουγείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ως πολύ σημαντικό σήμα ανταπόκρισης στις ανάγκες των καιρών, καθώς έως τώρα το μοντέλο λειτουργίας του κλάδου των οπτικοακουστικών τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνίας δεν στηριζόταν σε έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά αντίθετα χαρακτηριζόταν από την πολυδιάσπαση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα μία κάτω των δυνατοτήτων συμβολή του κλάδου στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Επεσήμανε, δε, τη σημασία του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών παγκόσμια, για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να εστιάσει στην ένδυμωση αυτού του τομέα και να αξιοποιήσει όλα τα οφέλη από την ανάπτυξή του.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αξιόπιστα και σύγχρονα δίκτυα, ώστε να αξιοποιήσει επαρκώς το στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης της και να καταστεί κόμβος εμπορίου, μεταφορών, επικοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι έχει κατατεθεί το σχέδιο εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και παράλληλα στόχευση είναι η ταχεία επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου ευρυζωνικής πρόσβασης επόμενης γενιάς, για την ανάπτυξη των απαραίτητων διαδικτυακών και δικτυακών υποδομών στη χώρα. Σε αυτές τις δράσεις, υποστήριξε, πρέπει να προστεθούν και οι μεγάλες αλλαγές των δορυφορικών επικοινωνιών που ήδη είναι ante portas και η ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς του οπτικοακουστικού κλάδου.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική σε αυτόν τον τομέα πορεύεται με την αρχή ότι «κανείς πολίτης δεν πρέπει να μείνει πίσω από αυτήν τη νέα οικονομία του μέλλοντος, καμία κοινωνική ομάδα δεν πρέπει να μείνει χωρίς τα οφέλη που μπορεί αυτή η νεα τεχνολογία της ψηφιακής πολιτικής να δημιουργήσει», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας και δίκαιης ανάπτυξης».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, κατατάσσεται 26η μεταξύ των 28 της ΕΕ στο δίκτυο ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας και στην οπτικοακουστική παραγωγή στην 24η θέση, για να υπογραμμίσει πως στόχος είναι «να αποκαταστήσουμε την Ελλάδα σε μία φυσιολογική, αν όχι πρωτοπόρα, θέση μέσα στην ΕΕ, σε σχέση με τα θέματα τεχνολογιών, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών».

Όπως υποστήριξε, στόχος για τη χώρα μας είναι να ανοίξει μία ταχύτητα παραπάνω για το ψηφιακό μέλλον και σημείωσε ειδικότερα ότι η χώρα καλείται να βάλει σε εφαρμογή ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα το 2021 για την ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Αναφερόμενος στις δράσεις που προβλέπονται στην εθνική ψηφιακή στρατηγική για την προώθηση του κλάδου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει επικέντρωση στη λειτουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και εστιασμένες δράσεις για την παρακίνηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση των εταιρειών τους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις πολιτικές που σχεδιάζονται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Σε αυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, σε συντονισμό με το υπουργείο Παιδείας, δράσεις ενίσχυσης των ψηφιακών ικανοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και δία βίου μάθησης των πολιτών και ιδιαίτερα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Θέλουμε όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν στη νέα ψηφιακή κοινωνία. Η πολιτεία οφείλει να διευκολύνει τον πολίτη και στη σχέση του με το κράτος», σημείωσε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι, δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για το δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών από το Δημόσιο, χωρίς να επιτευχθούν τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι, άμεσα, θα προωθηθούν σημαντικά έργα τεχνολογίας, όπως το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2». Υιοθετούμε, είπε, νέο ευέλικτο μοντέλο σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων, με περιορισμό της σπατάλης και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και διαμοιρασμού των λύσεων. Όπως υπογράμμισε, το εθνικό σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επόμενης γενιάς προβλέπει έργα πάνω των 500 εκατ. για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δομών σε όλη τη χώρα. Τέλος, επεσήμανε ότι υπό το φως των νέων, ακόμα πιο φιλόδοξων, στόχων που θέτει η ΕΕ, επεξεργαζόμαστε την επικαιροποίηση των έργων, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη νέων στόχων συνδεσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η δημιουργία ενός σχήματος που με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης σε όλη τη χώρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.