Παπαστεργίου: Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ο Προσωπικός Αριθμός- Τι είπε για τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτων

Δημήτρης Παπαστεργίου

Την εκτίμηση πως μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχουν οι πολίτες τον Προσωπικό Αριθμό εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην τηλεοπτική  εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

Από την ώρα που το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έχει διαμορφωθεί για τον Προσωπικό Αριθμό θα σταλεί σε μερικές μέρες για δημοσίευση και θα είναι πλέον Προεδρικό Διάταγμα, συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία ανέφερε για το πως θα συμβάλλει ο Προσωπικός  Αριθμός σε διάφορα μητρώα του ελληνικού δημοσίου. Με τη βοήθειά του θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα χιλιάδες λάθη που υπάρχουν στα διάφορα μητρώα του ελληνικού δημοσίου, σημείωσε χαρακτηριστικά. «Σημασία έχει όχι απλά να τον βγάλουμε αλλά να μπορέσει ο Προσωπικός Αριθμός να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα του πολίτη και να απλοποιήσει διαδικασίες»  είπε μεταξύ άλλων.

Ασφαλιστήρια αυτοκινήτων: Πώς θα λειτουργεί η συγκατάθεση των πολιτών για χρήση των δεδομένων τους

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έρχονται στην διαδικασία για την σύναψη ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου αυτοκινήτου, καθώς πλέον οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να καταθέτουν πιστοποιητικά και προσωπικά στοιχεία στις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Την Πέμπτη μαζί με την Ένωση των Ασφαλιστικών Εταιρειών παρουσιάσαμε το εξής: ότι μέχρι σήμερα για να κάνουμε ένα καινούργιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου θέλαμε την άδεια του αυτοκινήτου, το δίπλωμα οδήγησης και τα στοιχεία της ταυτότητάς μας να τα στείλουμε με κάποιον τρόπο στην ασφαλιστική εταιρεία για να κάνει το συμβόλαιο. Πλέον η διαδικασία αλλάζει τελείως», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Και συνέχισε: «Η ασφαλιστική μπαίνει σε μια πλατφόρμα, που έχει αυτό το ΑΦΜ ή αυτόν τον Προσωπικό Αριθμό αύριο, μεθαύριο , θέλω να συνδιαλέγομαι μαζί του. Μου έρχεται ένα μήνυμα στο Wallet μου που λέει ότι η ασφαλιστική εταιρεία ζητάει αυτά σας τα στοιχεία για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχετε ζητήσει. Βλέπουμε ότι τα στοιχεία είναι σωστά, του αυτοκινήτου και τα δικά μας και λέμε συναινώ. Δεν στέλνουμε τίποτα, δηλαδή δεν κάνουμε καμία άλλη διαδικασία. Η ασφαλιστική παίρνει αυτόματα όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και η δουλειά τελειώνει εκεί» . 

«Στην ουσία είναι αυτό το οποίο σήμερα με το Υπουργείο Εσωτερικών δουλεύουμε από κοινού, είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών. Έχει ειπωθεί πάρα πολύ και έχουν δίκιο οι πολίτες που λένε ότι ok, η ζωή μας είναι πολύ πιο εύκολη τώρα με το gov.gr και το Wallet. Όμως μήπως ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία; Σ’ ένα βαθμό αυτό έγινε, ειδικά με την πανδημία. Δεν θα λειτουργούσε η Ελλάδα αν δεν είχε τρέξει τόσο γρήγορα η ψηφιοποίηση. Τώρα που είμαστε σε περίοδο, αν θέλετε ‘ειρήνης’, πάμε πλέον να καταργήσουμε διαδικασίες, να καταργήσουμε πιστοποιητικά. Αυτή η δουλειά να γίνεται για όσους βέβαια θέλουν από το κινητό τους, έτσι ώστε να μην καταθέτουμε 10 πιστοποιητικά για μια διαδικασία[…] » κατέληξε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Exit mobile version