«Όχι άλλη λιτότητα, όχι οριζόντιες περικοπές» ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα, τονίζοντας ότι πρέπει να προταχθούν οι ποιοτικές αλλαγές έναντι της πολιτικής λιτότητας.
Όπως υποστήριξε «αυτό έλεγα και στους ευρωπαίους ως Πρωθυπουργός αλλά δεν με άκουσαν» ωστόσο σήμερα «την τότε πρότασή μου, μπορούμε σοβαρά να τη διαπραγματευτούμε». Επικαλούμενος το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος ζήτησε «να μας δοθούν οι απαραίτητες ανάσες για να αντιμετωπίσουμε εμείς, με δικό μας Ελληνικό Σχέδιο, το πραγματικό πρόβλημα της χώρας».
Κατά τον Γιώργο Παπανδρέου για να κλείσει αυτός ο μεγάλος κύκλος της κρίσης:
Θα ζητήσουμε τη στήριξη της ΕΕ και για αυτές, τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και για να αναπνεύσει ο τόπος οικονομικά και να μπορέσουμε να τις πετύχουμε.
Από την πλευρά μας απαιτούνται δικές μας βαθιές αλλαγές στη δικαιοσύνη, στο φορολογικό σύστημα, στην υγεία, στην παιδεία, στο πώς λειτουργούμε.
Με αντάλλαγμα, την αποτίναξη της ανασφάλειας – που σήμερα αφορά πρωτίστως την οριστική και λυτρωτική διευθέτηση του χρέους. «Αν δεν γίνει κάτι οριστικό και λυτρωτικό για το δημόσιο χρέος, δεν θα έχει χώρο η οικονομία να αναπνεύσει» σημείωσε.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως «είναι έτοιμοι οι εταίροι μας για αυτό, εφόσον εμείς δείξουμε τη βούληση μας – ότι έχουμε βάλει την Ελλάδα σε ένα δρόμο αλλαγών».
Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επανέλαβε ότι απαιτείται δημοψήφισμα επί του σχεδίου αυτού, ώστε να αποφανθεί ο ελληνικός λαός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει ανοικτά αν είναι υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος.
Ανέφερε εκ νέου τους λόγους ενός δημοψηφίσματος:
– Πρώτον, γιατί είναι το πιο ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.
– Δεύτερον γιατί θα εγγυάται ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα βάρη ή θα αποσταθεροποιούν τη χώρα.
– Και τρίτον γιατί κανένα Σχέδιο κανένα Πρόγραμμα, καμία λύση, όσο καλή κι αν είναι δεν θα έχει πραγματική επιτυχία, αν ο ελληνικός λαός δεν την αισθανθεί δική του.
Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως συνιστώσα της Δεξιάς λέγοντας πως η απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα «ήταν από τις δυσκολότερες» στη ζωή του «αλλά ήταν ακόμα πιο δύσκολο να συμβιβαστώ στη λογική μιας συνιστώσας της δεξιάς, έναντι μιας βουλευτικής έδρας» και πως «θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να συμβιβαστώ με εκείνους που απαξίωσαν συνειδητά το ΠΑΣΟΚ και το θυμούνται μόνο προεκλογικά».
Επιτέθηκε κατά του Ευ. Βενιζέλου τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Υπερασπιστήκαμε μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες τις επιλογές και το έργο της κυβέρνησης 2009-2011, όσο δεν το έκανε ποτέ η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δυόμιση χρόνια τώρα» επεσήμανε για να προσθέσει: «Εμείς, δεν ντρεπόμαστε – μην αφήσετε κανέναν πια να ρίχνει λάσπη, να θέλει να νιώσουμε ενοχές. Γιατί εμείς το μόνο που κάναμε, ήταν το πατριωτικό μας καθήκον Για αυτό μας πολέμησαν. Για αυτό μας λασπολόγησαν».
Επέμεινε ότι «λεφτά υπάρχουν αν αλλάξουμε τις δομές, αν υπάρχει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αν φτιάξουμε ένα διαφανές δημόσιο που υπηρετεί τον πολίτη, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, την οικογένεια και όχι τα διάφορα ισχυρά συμφέροντα. Τότε ΝΑΙ, υπάρχουν λεφτά για τη χώρα».
Επανέλαβε τις αιτιάσεις του περί πτώσης της κυβέρνησής του κάνοντας λόγο «για αυτούς που έκαναν τα πάντα για να πέσει εκλεγμένη κυβέρνηση με 44%. Για αυτούς, που μετά τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν ένα πράγμα: Να βγάλουν την Ελλάδα από το Μνημόνιο σε προγραμματισμένη εδώ και τρία χρόνια έξοδο» αλλά «απέτυχαν, τα έκαναν μαντάρα». Κατηγόρησε δε Σαμαρά-Βενιζέλος ότι «όταν κατάλαβαν ότι απέτυχαν, σκηνοθέτησαν και αυτοί τη φυγή τους, όπως οι εμπρηστές της χώρας το 2009, πέταξαν την καυτή πατάτα στον όποιο επόμενο».
Κλείνοντας ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «η πραγματική αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει πράξη από κάποια «πεφωτισμένη ηγεσία» ούτε «αν απλά ψηφίζουμε και δίνουμε λευκή επιταγή, αλλά μόνο αν γίνει υπόθεση όλων».