«Είναι δεδομένο ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, ότι υπάρχει η ρευστότητα που απαιτείται και από εκεί και πέρα τα όποια μέτρα, αν είναι κοστολογημένα, μπορεί να ωθήσουν την οικονομία στην επόμενη μέρα, ούτως ώστε να έχουμε και καλύτερη ανάπτυξη»., δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών και υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», η κ. Παπανάτσιου είπε ότι, «Δεν κάνουμε καμία κίνηση χωρίς να έχουμε κοστολογήσει τα πάντα, όλες οι προτάσεις μας είναι ακριβώς κοστολογημένες, γιατί δεν θέλουμε πισωγυρίσματα. Πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια, δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω με τίποτε και οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό να μην έχουν φέρει το αποτέλεσμα για το οποίο όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε. Διαχειριστήκαμε τα χρήματα του ελληνικού λαού πάρα πολύ καλά, γι’ αυτό κι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», εξήγησε .
«Εμείς», συνέχισε, «για το 2020 θέλουμε την πρώτη κλίμακα του φόρου από το 22% στο 20% και επίσης θα μειώσουμε την προκαταβολή στο 50% και τον φόρο, ενώ για τις επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα, θα μειώσουμε κατά 1% κάθε έτος για να το φτάσουμε στο 25%».
«Και τα μέτρα που έχουμε πάρει μέσα στο 2019 εκτιμήθηκαν από τους αρμόδιους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ ότι θα έχουμε υπερπλεόνασμα, γι’ αυτό και φέραμε και τα μέτρα του 2019. Τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει από όλους τους επιστήμονες του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι κάτι που έρχεται σήμερα, είναι μόνιμα μέτρα, τα οποία θα φέρουν την ανάπτυξη», ανέφερε .
Ερωτηθείσα σχετικά με την πορεία των εσόδων απάντησε: «Τα έσοδά μας είναι καλά, θα τα δούμε μετά το τέλος του μήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε υστέρηση εσόδων». Σε σχέση με την πρόταση της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων παρατήρησε: «Εκείνο που κάναμε για τα πλεονάσματα είναι να υπάρχουν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό για το 1% λιγότερα πλεονάσματα για κάθε έτος, για τα επόμενα τρία χρόνια. Επί της ουσίας έχουμε κατεβάσει μόνοι μας τα πλεονάσματα στο 2,5%. Ο κ. Μητσοτάκης όλη τη διαπραγμάτευση την κάνει με τη βεβαιότητα της πολύ καλής οικονομικής κατάστασης αυτήν τη στιγμή, της πολύ καλής εικόνας και ρευστότητας που έχουμε. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα 30 δισ., ενώ όταν αναλάβαμε κυβέρνηση εμείς ψάχναμε να βρούμε πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις τον Φλεβάρη του 2015».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ρύθμισης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών η κ. Παπανάτσιου σημείωσε: «Μέχρι στιγμής πάμε αρκετά καλά, παρόλο που δώσαμε και την παράταση, έχουμε γύρω στους 160.000 ανθρώπους που έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν ρυθμίσει οφειλές -με στοιχεία χθεσινά της ΑΑΔΕ- και ήδη προχωράμε σε ρυθμίσεις […] Είναι ένα μέτρο πολύ ανακουφιστικό για τη μεσαία τάξη, είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα που έχουμε πάρει».
Σχετικά με τους μεγαλοoφειλέτες του Δημοσίου η υφυπουργός Οικονομικών τόνισε: «Οι περισσότεροι μεγάλοι οφειλέτες είναι σε δικαστική διαμάχη ή πρόκειται για οφειλέτες που επί της ουσίας δεν υπάρχουν. Στα ληξιπρόθεσμα σε όλους τους πίνακες που ανακοινώνονται αναφέρονται επιχειρήσεις που είναι σε πτώχευση που δεν υφίστανται, π.χ. Πειραϊκή Πατραϊκή και το Μινιόν. Δεν είναι δηλαδή όλοι οι μεγάλοι οφειλέτες αυτοί που μπορούν να πληρώσουν είτε που περιμένουμε να πάρουμε κάποια χρήματα. Οι 120 δόσεις δεν γίνανε για τους μεγάλους οφειλέτες, γίνανε για τους μικρούς και για τους μεσαίους οφειλέτες. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις 120 δόσεις, όχι βέβαια ότι θα στερήσουμε τη δυνατότητα και σε κάποιον μεγαλοoφειλέτη να το κάνει».