Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος τα στοιχεία του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου και το κλίμα ισχυρής αμφισβήτησης ή και αποδοκιμασίας προς την ΕΕ, όπως καταγράφονται σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης, στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί συνταγές σκληρής και μονομερούς λιτότητας.
Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, φαίνεται ότι μόλις «το 20% των Ελλήνων ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο με τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας στο επίπεδο της ΕΕ, ενώ χαμηλά ποσοστά καταγράφουν ακόμα και οι Ισπανοί και οι Γάλλοι». Ταυτόχρονα, απογοητευμένοι για την επιρροή που έχει η φωνή τους στις αποφάσεις της ΕΕ δηλώνουν οι Έλληνες, ενώ μόνο 23% δηλώνει το αντίθετο.
Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν αν συσχετίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τις πολιτικές λιτότητας, που όξυναν τα κοινωνικά προβλήματα και την ύφεση. Τέλος, ζητά από την Κομισιόν να προχωρήσει στον σχεδιασμό συγκεκριμένων μέτρων, ώστε «να μειώσει το δημοκρατικό έλλειμα και να αυξήσει τον δείκτη λογοδοσίας της ΕΕ απέναντι στους πολίτες».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:
Τίτλος: Στοιχεία Ευρωβαρόμετρου 2017
Τον Απρίλιο του 2017 δημοσιεύτηκε το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαίωσε τις τάσεις που εδώ και καιρό καταγράφονται σε πολλά κράτη-μέλη και αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι λαοί απέναντι στην ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνοι που υποφέρουν από τις πολιτικές λιτότητας. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση κατά πόσο η φωνή του πολίτη μετράει στο επίπεδο της ΕΕ, μόνο 23% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε θετικά και μόλις 33% στην Κύπρο.
Αντίστοιχα, μόλις 20% των Ελλήνων ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο με τον τρόπο λειτουργία της Δημοκρατίας, ενώ χαμηλά ποσοστά καταγράφουν ακόμα και οι Ισπανοί και οι Γάλλοι (32% και 34% αντίστοιχα). Τα ποσοστά είναι ακόμα πιο συντριπτικά όταν αφορούν τη συνολική πορεία της ΕΕ.
Με δεδομένες τις προτεραιότητες του Προέδρου της Κομισιόν και τις προ δύο ετών υποσχέσεις του για μία Ευρώπη που θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, ερωτάται:
1. Συσχετίζει η Κομισιόν τις πολιτικές λιτότητας στις χώρες του Νότου με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ, όπως έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια;
2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει για να μειώσει το δημοκρατικό έλλειμα και να αυξήσει τον δείκτη λογοδοσίας της ΕΕ απέναντι στους πολίτες;