«Στον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στη γαλλική πλατφόρμα ενημέρωσης «Mediapart».
«Με το συνολικό αυτό “πακέτο” θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, και την ένταξη τη Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» εκτιμά ο κ. Παπαδημούλης και συμπληρώνει πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα διαμορφωθεί ένας καθαρός “οδικός χάρτης”, ένας καθαρός δημοσιονομικός ορίζοντας που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας».
Για το τελευταίο Eurogroup της Μάλτας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «οι παράλογες απαιτήσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε έπεσαν στο κενό, έπειτα από την έντονη πίεση που ασκήθηκε από την ελληνική πλευρά, μέσω της επικοινωνίας Μέρκελ-Τσίπρα και τη θετική στάση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, καθώς και της Αριστεράς και των Πρασίνων», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έχει έρθει η ώρα το ΔΝΤ να συμφωνήσει με τη Γερμανία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Ιουλίου 2015.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάζει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το Brexit, την διακυβέρνηση Τραμπ, την άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κινημάτων, τονίζοντας την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέες «τρικλοποδιές» από την πλευρά των δανειστών, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και το συλλογικό συμφέρον της ΕΕ.