Παπαδημούλης: Πρώτος στόχος για την Ε.Ε. η δίκαιη ανάπτυξη

Σε άρθρο του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Post» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρεται στην επιτυχημένη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, την 21η Ιουνίου, σημειώνοντας την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους που θα απαντούν στις προκλήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών και θα γεννούν ένα νέο όραμα και ελπίδα για την Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσίασε τρεις στρατηγικούς στόχους των προοδευτικών δυνάμεων για το επόμενο διάστημα, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και στην αναθεώρηση του θεσμικού μοντέλου της ΕΕ, με στόχο «την ενδυνάμωση των κραυγαλέων ελλειμμάτων και στρεβλώσεών του».

Βασική προϋπόθεση για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και την εφαρμογή αυτών των προτάσεων, συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «η διασφάλιση της πολιτικής πλειοψηφίας τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στα κράτη-μέλη», ο διαρκής διάλογος και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες, η ανάπτυξη πλατιών συμμαχιών και η χάραξη σαφών, διαχωριστικών γραμμών «από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έφεραν την Ευρώπη ενώπιον βαθύτατων διχασμών, κοινωνικής και οικονομικής αποτελμάτωσης».

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως οι Ευρωεκλογές του 2019 αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο την αύξηση της πολιτικής τους εκπροσώπησης και την αλλαγή των συσχετισμών και της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «European Post» έχει ως εξής:

Τρεις στρατηγικοί στόχοι των Προοδευτικών Δυνάμεων στην ΕΕ

Το επόμενο διάστημα οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξουν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής τους.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν πρέπει να έχουν πρακτική εφαρμογή, να δίνουν λύση στα προβλήματα και τις προκλήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών, και κυρίως να γεννούν ελπίδα απέναντι στο διαλυτικό και διχαστικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που έχει επιβληθεί σήμερα από τις συντηρητικές δυνάμεις.

Η ανάπτυξη οικονομικών πολιτικών που θα ευνοούν τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι ο πρώτος βασικός στόχος. Η ΕΕ διασφάλισε επί δεκαετίες την κοινωνική ειρήνη, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και άνοδο, επενδύοντας σε ένα ισχυρό κοινωνικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, αντί να βελτιωθεί σημαντικά, αποδομείται συστηματικά με βίαιο τρόπο, για να επιβληθεί ένα μοντέλο που αυξάνει τις ανισότητες, καταπατά τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, διαλύει τις παραγωγικές δυνάμεις.

Ο δεύτερος βασικός στόχος είναι η οργάνωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα γεννά θέσεις εργασίας, θα σέβεται το περιβάλλον, θα ενσωματώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, και θα συμβάλλει στην αναδιανομή του πλούτου. Η ενίσχυση των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η ανάκτηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του παραγωγικού προτύπου, πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηριχθεί τόσο η κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την ΕΕ, όσο και η διανομή των κοινοτικών και επενδυτικών κεφαλαίων της ΕΕ.

Ο τρίτος βασικός στόχος είναι η θεσμική αναθεώρηση της ΕΕ, όχι με τρόπο που να ακυρώνει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά με στόχο την ενδυνάμωση των κραυγαλέων ελλειμμάτων και στρεβλώσεών του. Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών – όπως το Eurogroup, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης με το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, η φορολογική εναρμόνιση, ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου και η προώθηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα.

Βασική προϋπόθεση για να καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να φέρουν σε πέρας αυτούς τους στόχους είναι η διασφάλιση της πολιτικής πλειοψηφίας τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φυσικά, σταδιακά, στα κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί διαρκή διάλογο με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ξεκάθαρο πλάνο και στρατηγική, πλατιές συμμαχίες και σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έφεραν την Ευρώπη ενώπιον βαθύτατων διχασμών, κοινωνικής και οικονομικής αποτελμάτωσης.

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση της 21ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τρεις «πολιτικές οικογένειες», η πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και προσπάθεια, με πρώτο βασικό στόχο τις Ευρωεκλογές του 2019, την ενίσχυση των δυνάμεων των προοδευτικών δυνάμεων, και τη σταδιακή αλλαγή της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version