Την ανάγκη να τηρήσουν οι δανειστές τις δικές τους δεσμεύσεις για να βγει οριστικά η Ελλάδα από την επιτροπεία, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταθερά. Οι δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για να βγει οριστικά η χώρα από την επιτροπεία» γράφει σε ανάρτηση του στο twitter και επικαλείται στοιχεία που δείχνουν τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, η αύξηση των εξαγωγών κατά 20,3%, η αύξηση των επενδύσεων κατά 11,2% και η δημιουργία 125.770 θέσεων εργασίας.
Επίσης ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθιξε στην ΕΕ το θέμα του υπερδιογκωμένου δημόσιου χρέος της πλειονότητας των κρατών-μελών στην Ευρωζώνη, θέτει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί να πληροφορηθεί ποιες είναι οι προτάσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος.
Ο κ. Παπαδημούλης επικαλείται πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρωζώνης, στην οποία εκφράζει τον προβληματισμό της για το δυσθεώρητο ύψος του δημόσιου χρέους, χωρίς ωστόσο να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις και σημειώνει:
«Στην έκθεση διατυπώνονται με σαφήνεια προβληματισμοί για μια σειρά πολιτικών επιλογών, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα του δημόσιου χρέους. Το ζήτημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, αλλά και οι μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, να βρίσκονται εγκλωβισμένες σε έναν ανατροφοδοτούμενο κύκλο χρέους που αποδυναμώνει τις προσπάθειες ανάκαμψης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Ελλάδα, με το ύψος του χρέους να ξεπερνά το 175% του ΑΕΠ, αλλά και οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, με το δημόσιο χρέος των χωρών αυτών να ξεπερνά το 96%, 99% και 130% αντίστοιχα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το ανώτατο όριο που προβλέπεται στη σχέση χρέους-ΑΕΠ είναι 60%, με μόλις επτά κράτη-μέλη να καταφέρνουν να τηρούν αυτή την πρόβλεψη».