«Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω της παρούσας πολιτικής τους ηγεσίας, συνεχίζουν να κυριαρχούνται από μια ‘αντι-ΣΥΡΙΖΑ’ ρητορική και να εφαρμόζουν την πολιτική των ‘ίσων αποστάσεων’ μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», αναφερόμενος στις εξελίξεις με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδημούλης προσθέτει πως «αυτή ακριβώς η στάση βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη θετική και υποστηρικτική στάση των ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, που επαληθεύεται με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα ως παρατηρητή στη Σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών, αλλά και με τις μέχρι τώρα προσπάθειες σύγκλισης που αναπτύσσονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από την «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus)».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης θέτει ως βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια επανεκκίνησης του φορέα «το διάλογο, τις ζυμώσεις και τη σύγκλιση με τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, πυρήνας και βασικός εδραιωμένος πυλώνας του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως επίσης και την «απαγκίστρωση από την υποστήριξη νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη συνολικά, σε αυτή τη βαθιά οικονομική και θεσμική κρίση».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει πως «η βαθιά κρίση που βιώνουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς αυτοκριτική και χωρίς να αντιμετωπίζονται με παρρησία τα πραγματικά πολιτικά αδιέξοδα και τα ‘μηνύματα’ από την κάλπη», προσθέτοντας ότι «η πορεία για την ανάκτηση των διακριτών ιδεολογικών χαρακτηριστικών της σοσιαλδημοκρατίας δεν περνά μέσα από παρωχημένες πολιτικές προσεγγίσεις και υιοθέτηση πολιτικών που εντείνουν την κοινωνική ανισότητα, αλλά μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις με τις αριστερές και πράσινες προοδευτικές δυνάμεις και το διάλογο με τους πολίτες».
«Η απουσία μιας συνεκτικής και πειστικής προοδευτικής πολιτικής πρότασης δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα από κενές περιεχομένου επικοινωνιακές καμπάνιες, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, ούτε μέσα από επαμφοτερίζουσες στάσεις αναφορικά με τα μείζονα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως στην περίπτωση του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος», αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει. «Και οι δύο πολιτικές δυνάμεις, σε Γερμανία και Γαλλία, γνώρισαν μια πρωτοφανή εκλογική υποχώρηση, με το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα να συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό, και να εισέρχεται σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης.
Στην Ελλάδα, αντίστοιχα προβληματική είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την παρούσα πολιτική τους ηγεσία να συνεχίζει να κυριαρχείται από μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική και να εφαρμόζει την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας».
Κλείνοντας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφερε τρία πολιτικά παραδείγματα, από τα οποία η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να εμπνευστεί και να αντλήσει εμπειρίες, αναφερόμενος στην περίπτωση της «κυβερνώσας Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, στη συμμαχική κυβέρνηση στην Πορτογαλία, με τη συμμετοχή Σοσιαλιστών, Αριστεράς και Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και στο εργατικό κόμμα στη Μεγάλη Βρετανία, με τον επικεφαλής του κόμματος Κόρμπιν να έχει ενισχύσει τα εκλογικά ποσοστά και κυρίως να έχει απομονώσει πλήρως τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος που, από τις αρχές του 2000 και επί ηγεσίας Μπλερ, είχε μεταλλάξει ριζικά προς τα δεξιά τον ιδεολογικό και πολιτικό του προσανατολισμό».