Εξιτήριο από την εντατική, χαρακτήρισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση-θεσμοί, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm». Υπογράμμισε ότι πρέπει τώρα να προσδιοριστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου τον Ιούνιο να εκταμιευθεί η δόση μαμούθ και να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο κ. Παπαδημούλης άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως την ώρα που όλοι δείχνουν εμπιστοσύνη και βεβαιότητα για την Ελλάδα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν στη στείρα αντιπολίτευση.
Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική σε θέματα όπως η ανεργία, η καθημερινότητα του πολίτη και η αντιμετώπιση των παθογενειών που έφεραν τη χρεοκοπία στη χώρα, επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση σημειώνοντας: «Συνιστώ στον κ. Μητσοτάκη και στους αρχηγούς του κέντρου να ξεκολλήσουν από το “αύριο ρίχνουμε τον Τσίπρα”, να γίνουν πιο επoικοδομητικοί. Ειδικά, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι πιο μετρημένοι και σεμνοί στις κραυγές τους γιατί ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τον μνημονιακό κατήφορο» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς για τη συμφωνία, απάντησε πως «υπάρχουν και αρνητικά μέτρα, αλλά στο πηγάδι που μας έριξαν{…}». Εκτίμησε, πάντως, ότι τα δύο χρόνια που ακολουθούν, καθώς δεν υπάρχουν και μέτρα λιτότητας, θα φέρουν επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας μέσα από την ταχύτητα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός. «Όλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη τα τρία επόμενα χρόνια, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση του τουρισμού» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης και υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν θα έρθουν με αυτόματο πιλότο.
«Χρειάζεται ένα σχέδιο μmade in Greece, χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Όσο μεγαλύτερη ομοψυχία έχουμε, τόσο ευκολότερα επιτυγχάνεται αυτό το σχέδιο» υποστήριξε ο κ. Παπαδημούλης και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δει τι γίνεται στη γειτονιά μας, στην Τουρκία και στα Σκόπια.
«Οι Έλληνες έχουμε πετύχει όταν υπάρχει ομοψυχία και έχουμε τραγωδίες όταν υπήρξε διχασμός» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε: «ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να δώσει άλλο στίγμα, να δείξει διαφορετικό τρόπο διαλόγου με τους πολιτικούς αντιπάλους». Αναφερθείς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κάλεσε να σταματήσει να παίρνει γραμμή από τον έξαλλο αντιπρόεδρό του Άδωνι Γεωργιάδη και να ακούει περισσότερο τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον Κωστή Χατζηδάκη.
Σε ερώτηση εάν φοβάται διαρροές, κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «πρόκειται για μια δίκαιη ισορροπημένη, διαχειρίσιμη πολιτικά συμφωνία. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την κυβερνητική πλειοψηφία, αντίθετα πιστεύω ότι θα δυσκολευτεί η αντιπολίτευση να καταψηφίσει το άρθρο για τα θετικά μέτρα. Πως θα πει “όχι” ο κ. Μητσοτάκης στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση τη φορολογίας;» αναρωτήθηκε.
Υπογράμμισε πως τα θετικά μέτρα έρχονται σε ξεχωριστό άρθρο για να μπορέσει να ξεφύγει κάποιος από το “ναι” σε όλο, “όχι” σε όλα. Πάντως, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «έχουμε το εξής παράδοξο: ενώ η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο, τώρα καταγγέλλουν τη συμφωνία εφαρμογής, χωρίς όμως να προτείνουν το οτιδήποτε που να βγάζει τον λογαριασμό».
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι «το κλειδί τώρα είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα ρεαλιστικά πλεονάσματα» ενώ αναφερθείς στους δανειστές τόνισε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει καθυστερήσεις. Χρειάζεται δεσμευτική συμφωνία και περιγραφή με σαφή προσδιορισμό της προσυμφωνίας Μέρκελ-Λαγκάρντ».
Σχετικά με την κατάσταση στα Σκόπια, έκανε λόγο για τεράστια κρίση και τεράστια αστάθεια, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο «η χώρα μας οφείλει να αναδειχτεί πόλος σταθερότητας». Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, για να υλοποιηθεί το εθνικό σχέδιο «χρειαζόμαστε την ευρύτερη πατριωτική και εθνική συνεννόηση για ένα άλλο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα».