Παπαδημούλης: Η πλειοψηφία των Ελλήνων νιώθουν ότι ζει τον Μύθο του Σισύφου

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων νιώθουν ότι ζει τον Μύθο του Σισύφου, γιατί ενώ εμείς εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχουν θετικές προοπτικές, έρχεται ο κ. Σόιμπλε και λέει “να αναβάλουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους γιατί εγώ σε ένα χρόνο έχω εκλογές στη Γερμανία″, ανέφερε κατά τον διάλογο που είχε με τον εκπρόσωπο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, έχει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ως εξής:

«Κύριε Κερέ, μας δώσατε χρήσιμες και αισιόδοξες πληροφορίες. Μας είπατε ότι το 2015 πήγε καλύτερα για την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Πριν λίγες ώρες ο κ. Ντομπρόβσκις, που δεν συνηθίζει να κάνει και πολύ θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα, είπε ότι και το 2016 πάει καλά και ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο περίφημος “κόφτης”.

Είπατε επίσης και ότι “ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει” και ότι “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, τηρεί τις συμφωνίες, εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις και ζητά και από τους δανειστές, να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, ιδιαίτερα για την ελάφρυνση του χρέους.

Κύριε Κερέ, γνωρίζετε ότι ο Αλμπέρ Καμί έχει γράψει ένα θαυμάσιο δοκίμιο για τον Σίσυφο. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων νιώθει ότι ζει τον Μύθο του Σισύφου. Γιατί ενώ εμείς εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχουν θετικές προοπτικές, έρχεται ο κ. Σόιμπλε και λέει: “να αναβάλλουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους γιατί εγώ σε ένα χρόνο έχω εκλογές στη Γερμανία”. Θα ’θελα να μου πείτε πώς εσείς βλέπετε τη σειρά των πραγμάτων.

Απ’ ότι ξέρω, συζητάτε οι δανειστές και η ΕΚΤ με τις ελληνικές αρχές, ένα “τεστ των υδάτων” στα μέσα του 2017, για ένα μικρό δάνειο από τις αγορές. Σας ερωτώ: ποια είναι η λογική σειρά των πραγμάτων; Μπορεί η Ελλάδα να βγει να δανειστεί στα μέσα του 2017, χωρίς προηγουμένως να έχει βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ – Κομισιόν – ΕΚΤ και ESM, για την εξειδίκευση όσων αποφάσισε το Eurogroup;

Επίσης, εσείς, ως ΕΚΤ, συζητάτε την συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση από τις αρχές του 2017. Αν αναβληθεί η ελάφρυνση του χρέους όπως θέλει ο κ. Σόιμπλε, αν εσείς αναγκαστείτε να αναβάλλετε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, είναι δυνατόν να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας; Να βγούμε να τεστάρουμε τις αγορές και να πετύχει το πρόγραμμα;

Και κάτι τελευταίο: διάβαζα ότι την προηγούμενη εβδομάδα μετείχατε σε μια συνάντηση κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων στην Ουάσινγκτον. Είναι αλήθεια ότι σε αυτή τη συζήτηση προέκυψε αδιέξοδο και εχθρικό κλίμα και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα; Ή μας ετοιμάζετε μια λύση και η ΕΚΤ θα συμβάλλει σε αυτήν;»

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συζήτησης της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωκοινοβουλίου (Financial Assistance Working Group – FAWG) για τον Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος.


Exit mobile version