Παπαδημούλης: Έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto» παραχώρησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, με κύρια αναφορά στο προσφυγικό και στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής και πραγματικά αλληλέγγυας διαχείρισής του.

Σε σχέση με τους μέχρι τώρα χειρισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Παπαδημούλης τονίζει: «Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό ζούμε ένα έλλειμμα ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Υπάρχει ένας πληθωρισμός ρητορικής, αλλά τα αποτελέσματα είναι τραγικά αναντίστοιχα με τις δεσμεύσεις. Η Ιταλία και η Ελλάδα φέρουν στις πλάτες τους σχεδόν όλο το βάρος αυτής της κρίσης. Μπορούν να διαπιστώσουν όλοι ότι οι μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, ενώ το όλο πρόγραμμα λήγει τον Σεπτέμβριο».

Σε ό,τι αφορά την άρνηση κάποιων χωρών μελών της Ένωσης να εφαρμόσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσθέτει:

«Είναι προκλητική η στάση χωρών όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, οι οποίες, με την ανοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- και σε μεγάλο μέρος και της Επιτροπής- αρνούνται να εφαρμόσουν, έστω και σε ελάχιστο ποσοστό, τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν. Αυτές είναι οι αρνητικές συνέπειες της Ευρώπης “α λα καρτ”. Για όποιον παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, οι έλεγχοι είναι αναποτελεσματικοί και οι κυρώσεις ανύπαρκτες. Αυτό εξηγεί και την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ευρωπαϊκή ηγεσία και ενισχύει την προπαγάνδα της λαϊκίστικης άκρας δεξιάς, η οποία χρησιμοποιεί την κρίση ως καύσιμο για τον φόβο».

Στην ερώτηση της «Il Manifesto», «ποια θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ρεαλιστική πρόταση», ο Δημήτρης Παπαδημούλης απαντά:

«Είναι υποχρεωτικό να εφαρμοσθεί η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, η οποία τώρα παραβιάζεται από την Ένωση. Πρέπει να οργανωθούν νόμιμες ανθρωπιστικές οδοί για όσους δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, με ελέγχους για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους χώρους προέλευσης, πριν την επιβίβαση. Πρέπει να σταματήσουν να θαλασσοπνίγονται χιλιάδες άνθρωποι στη Μεσόγειο. Χρειάζεται και μια μεγαλύτερη προσπάθεια για να λυθούν, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, τα προβλήματα που ωθούν τους ανθρώπους αυτούς να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Στη φάση αυτήν καταβάλλεται ελάχιστη προσπάθεια».

Με αναφορά στη δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε εκατομμύρια χέρια και μυαλά. Θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την κρίση και μέσω ενός οδικού χάρτη για την εναρμόνιση της μεταναστευτικής πολιτικής».

Σε σχέση, δε, με τις πρωτοβουλίες των εθνικών κοινοβουλίων και του ευρωκοινοβουλίου πάνω στο όλο θέμα, δηλώνει στην «Il Manifesto»:

«Η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι πρωτοβουλίες της προέδρου της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι είναι θετικές και αξιέπαινες και στο ίδιο μήκος κύματος εργάζονται το ελληνικό κοινοβούλιο και ο πρόεδρός του, Νίκος Βούτσης. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργήσαμε μια ευρύτατη πλειοψηφία υπέρ των μετεγκαταστάσεων. Σε όλα τα ψηφίσματά του, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να μην αφήσουν μόνες την Ιταλία και την Ελλάδα. Μέχρι τώρα, η φωνές αυτές δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν τα δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου, με την ανοχή ισχυρών χωρών, οι επικεφαλής της κυβέρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δείχνουν σεβασμό στις κοινές αποφάσεις, αλλά ούτε στα κοινά ιδεώδη και της συνθήκες του ΟΗΕ».

Στην αναφορά, τέλος, της ιταλικής εφημερίδας στις κριτικές που έχουν ασκηθεί στη συμφωνία ΕΕ- Tουρκίας για το προσφυγικό, και στην πιθανότητα να υπογραφεί ανάλογη συμφωνία και με τη Λιβύη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά:

«Η Ευρώπη κάνει “οutsourcing” στο καθεστώς Ερντογάν το προσφυγικό και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και με το καθεστώς της Λιβύης, διότι αρνείται να δώσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή και ανθρωπιστική λύση. Η συμφωνία της Ένωσης με την Τουρκία έχει πολλές γκρίζες πλευρές και πολλά αρνητικά σημεία, αλλά αν αύριο κατέρρεε -χωρίς μια πραγματική ευρωπαϊκή λύση- τα πράγματα θα χειροτέρευαν. Δεν πρέπει να γενικεύσουμε το μοντέλο αυτής της συμφωνίας, αλλά, αντιθέτως, η Ευρώπη πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις για το προσφυγικό και να θέσει το όλο θέμα και σε διεθνές επίπεδο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version