Παπαδημούλης: Εκλογές θα γίνουν το 2019 και αυτοί που έκαψαν τον τόπο δεν μπορούν να το παίζουν πυροσβέστες

Εκλογές θα γίνουν το 2019 και το καλοκαίρι του 2017 πιθανότητα η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” κάλεσε τη Ν.Δ. να μην επενδύει στα σενάρια της “αναμπουμπούλας” και σημείωσε πως “αυτοί που έκαψαν τον τόπο δεν μπορούν να το παίζουν πυροσβέστες”.

“Σε μια στιγμή που η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται και οι προβλέψεις μιλούν για μια πορεία ανάκαμψης και ισχυρής ανάκαμψης τα χρόνια 2017 και 2018 το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η αστάθεια. Και γι αυτό πιστεύω ότι πολύ σωστά ο πρωθυπουργός παρενέβη λέγοντας ότι είναι “ανοησία” τα περί εκλογών. Εκλογές θα γίνουν το 2019. Και πρέπει να γίνουν και συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση -στο βαθμό που μου επιτρέπεται- να πάψει να επενδύει στα σενάρια της αναμπουμπούλας, στα σενάρια της οπισθοδρόμησης της οικονομίας κάνοντας προβλέψεις Κασσανδρικές”, είπε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: “Ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί μια χαρά, ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί. Το 2017 και το 2018 θα έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 3% και σοβαρότατη μείωση της ανεργίας και σε έναν χρόνο από τώρα, το καλοκαίρι του 2017, πιθανότατα η Ελλάδα, με ένα σχεδιασμό που έχει το οικονομικό της κυβέρνησης, να ξαναβγεί στις αγορές για να τεστάρει τα νερά. Το στοίχημα για την Ελλάδα και τους Ελληνες είναι το τρίτο Μνημόνιο να είναι και το τελευταίο και να επουλώσουμε τις πληγές που δημιούργησαν η κακή διακυβέρνηση για δεκαετία και τα 6 χρόνια της σκληρής λιτότητας. Και αυτοί που έκαψαν τον τόπο δεν μπορούν να το παίζουν πυροσβέστες”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα, που απορρέουν από τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, για το προσφυγικό και με αφορμή την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε: “Δυστυχώς η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου ήταν εξαιρετικά γενικόλογη. Η αλήθεια είναι ότι απέφυγε ειδικά σε αυτή την απάντηση ο Επίτροπος να αγγίξει την ταμπακιέρα γιατί οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις σε τεχνική βοήθεια και ανθρώπινο δυναμικό που δεσμεύτηκε η Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα για την υλοποίηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας είναι τεράστιες και καταγράφονται με εντυπωσιακούς αριθμούς. Λιγότερο από 10% του ανθρώπινου δυναμικού που έχει υποσχεθεί η Ευρώπη σε διερμηνείς, σε ειδικούς νομικούς, σε ανθρώπους που μπορούν λόγω της γνώσης τους να βοηθήσουν στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου, έχει δοθεί μέχρι τώρα. Το θέμα έχει απασχολήσει και τον διεθνή Τύπο. Μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι έχει στείλει πολύ λιγότερους από ότι έχει δεσμευτεί να στείλει ή το Βερολίνο φορτώνει την ευθύνη στις Βρυξέλλες και όταν εγώ ρώτησα τις Βρυξέλλες εισέπραξα μια απάντηση εξαιρετικά γενικόλογη. Δεν προσάπτω την ευθύνη προσωπικά στο Επίτροπο που νομίζω ότι προσπαθεί σε δύσκολες συνθήκες. Η ουσία του προβλήματος είναι ότι η Ευρώπη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα και μας αφήνει σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίζουμε το θέμα με τις δικές μας δυνάμεις και είναι γνωστό ότι στο θέμα το προσφυγικό η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία σηκώνουν το βάρος μιας Ευρώπης η οποία δεν κάνει αυτά που πρέπει”.

Σε ερώτηση για το προσφυγικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, απάντησε: “Χρειάζεται εγρήγορση και πίεση προς την Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει η Συμφωνία για λογαριασμό της. Ενα σαφές σήμα ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις, ειδικά προς την Τουρκία, σε σχέση με όσα ρητά καταγράφει αυτή η Συμφωνία αλλά και ταυτόχρονη επεξεργασία λύσεων με μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα και συμφωνίες με άλλες χώρες από τις οποίες ξεκινούν οι πρόσφυγες, έτσι ώστε να μην καταληφθεί εξ απήνης η Ευρώπη στην περίπτωση που έχουμε μια αρνητική τροπή σε αυτό το θέμα.

Σχετικά με τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων τόνισε ότι σωστά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα και επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας: “Διαφωνώ με τη στάση της Ν.Δ. που αιφνιδίως όχι μόνο δεν βάζει πλάτη, αλλά βγάζει και την ουρά της απέξω και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κακώς το αναδεικνύει. Λυπάμαι γιατί άκουσα σε εσάς τέτοιες δηλώσεις από τον ευρωβουλευτή κ. Κύρτσο”.

Πρόσθεσε ότι “είναι λάθος να μπλέκεται το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους με το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων”.


Exit mobile version